Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca comença els actes pel centenari de la Balear amb la participació de la barca a la colcada de Palma

El Consell de Mallorca comença els actes pel centenari de la Balear amb la participació de la barca a la colcada de Palma

(03/01/2024)

L’embarcació, que aquest 2024 compleix cent anys d’història, va ser construïda a Palma per les drassanes Ballester per dedicar-se a la pesca d’arrossegament. L’any 1998 el Consell de Mallorca la va declarar bé d’interès cultural en la categoria de monument

El Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports que dirigeix Pedro Bestard ha possibilitat la participació de la històrica embarcació la Balear a la colcada de Palma. «Ens va semblar una bona idea que el primer acte de commemoració del centenari fos que els Reis d’Orient arribassin a la ciutat a bord del llaüt», ha assegurat Bestard.

La Balear serà engalanada dia 5 de gener al matí i l’horabaixa sortirà a camí a Ses Majestats d’Orient per conduir-los fins al Moll Vell de Palma, on desembarcaran a les 18.00 hores. 

Bestard ha recordat que la Balear du a terme diferents activitats relacionades amb la difusió del patrimoni marítim i l’educació ambiental, fa sortides des de Palma i també al voltant de l’illa per donar a conèixer els diferents parcs naturals des de la mar. «Volem que, amb la participació de la barca a la colcada de Palma, els mallorquins coneguin més aquesta embarcació, que és un autèntic tresor marítim».

El Consell de Mallorca ha mostrat el seu compromís amb el patrimoni marítim i el mar, augmentant la partida «Mallorca i la mar» en un 160 %, és a dir, passa de 108.000 euros a 283.000. «Aquest augment és necessari. Entre altres coses, per poder comprar un motor nou precisament per a aquesta embarcació. Esperem que, amb els actes del centenari, més l’augment pressupostari, les barques històriques i tot allò relacionat amb la nostra mar tenguin el protagonisme que es mereixen», ha afegit el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard.

Característiques de la Balear

Va pescar activament durant més de 70 anys, primer a Palma i, a partir de 1980, a Portocolom, quan la família Font la va vendre a un pescador. La barca es va establir en aquest port i va continuar pescant fins a acabar la seva vida útil a mitjans dels anys 90. A partir d’aquell moment, va quedar amarrada i sense activitat, va iniciar un procés de deteriorament que va desembocar en un estat de conservació pèssim.

En vista d’aquest estat, diferents persones i col·lectius preocupats per la conservació del patrimoni marítim varen reclamar que es protegís l’embarcació. Gràcies a aquesta pressió i al fet que l’armador la va donar al Consell de Mallorca, el 1998 aquesta institució la va declarar bé d’interès cultural, en la categoria de monument, gràcies a una proposta que va ser aprovada per unanimitat del Ple.

Per reactivar la barca, a causa del mal estat de conservació, la Balear va ser objecte d’un procés de restauració llarg, que va dur a terme l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell i que va començar l’any 2000 i va acabar el 2004, quan va tornar a la mar. 

Té una eslora de 14 metres i una mànega de 4,50 metres. Du un motor interior de 130 cavalls i aparella vela llatina major i floc.