Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Caça aprova la resolució de vedes per a la nova temporada

El Consell de Caça aprova la resolució de vedes per a la nova temporada

(13/05/2022)

El Consell de Caça ha aprovat per unanimitat la proposta de resolució anual de vedes 2022/2023. La reunió s’ha celebrat al Casal Pere Capellà d’Algaida i hi han assistit el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, el director insular de Caça, Jaume Tomàs, personal tècnic del Servei de Caça i Pesca Fluvial, i representants d’associacions de caçadors de Mallorca, de la Federació Balear de Caça, del Govern de les Illes Balears, del GOB i del SEPRONA.

Durant la sessió del Consell de Caça, s’ha fet palès el consens entorn al document aprovat, que va en la línia dels darrers anys d’incorporar millores adreçades a potenciar la gestió cinegètica, clau per a moltes espècies, i de simplificar tràmits. 

Un dels punts més destacats en la nova resolució és l’adaptació del calendari que s’ha fet en la caça d’algunes espècies, per tal d’ajustar-lo a la normativa europea del Grup d’Experts en la Directiva Aus i Hàbitats (NADEG). Així, s’endarrereix l’obertura de la mitja veda del dia 15 al dia 21 d’agost (excepte el conill) i es posposa la caça de la tórtora turca fins al 12 d’octubre.

Llebre

Pel que fa a la llebre, es mantenen les mesures aprovades ja el setembre de 2020, després que els censos del Servei Insular de Caça i Pesca Fluvial en detectessin un declivi dràstic de la població a causa de la mixomatosi. Així, només està permesa la caça amb les modalitats tradicionals de ca llebrer i falconeria (que representen un 1,5 % de la caça d’aquesta espècie) i el nombre de captures és de dos exemplars per caçador i dia. 

Els censos pre-reproductors d’enguany indiquen que la població de llebre s’ha estabilitzat. Tanmateix, es mantenen les mesures preses el 2020 per tal de consolidar-ne les bones dades. 

Tórtora europea

Com ja va passar la temporada passada, no es podran caçar tórtores europees. Aquesta espècie (Streptopelia turtur) ha patit una disminució destacada a gran part del territori europeu i en aquest sentit la Comissió Europea ha instat els estats a aturar-ne temporalment l’extracció mentre s’estableix un mecanisme de caça adaptativa a tot el continent.

De fet, el Consell de Mallorca ha anat prenent mesures des del 2017 per contribuir a la seva conservació, que a la nostra illa és més favorable que a altres bandes gràcies, en part, a les mesures de gestió (sembres cinegètiques, aportació de menjar i aigua a l’estiu...) que han duit a terme els vedats i les societats de caçadors els darrers anys. Aquestes actuacions són subvencionades pel Consell de Mallorca

Guàtlera

En la seva aposta per la gestió sostenible de la guàtlera, el Consell de Mallorca ha proposat en aquesta resolució aprovada avui que el nombre màxim de captures d’aquesta espècie sigui de sis per caçador i dia. Per tant, s’elimina l’excepció de les 15 peces en els dies d’amollada de guàtleres.