Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell Assessor de Cultura Popular dóna el vist i plau a l'expedient de declaració del ball dels cossiers de Manacor com a Festa d'Interès Cultural

El Consell Assessor de Cultura Popular dóna el vist i plau a l'expedient de declaració del ball dels cossiers de Manacor com a Festa d'Interès Cultural

(09/02/2015)

L'òrgan dedicat a prestar assessorament al Consell de Mallorca en matèria de manifestacions lligades a les tradicions culturals autòctones s'ha reunit avui a la Misericòrdia, sota la presidència del vicepresident insular, Joan Rotger

El Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca s'ha reunit aquest matí, a les dependències de la Misericòrdia, sota la presidència del vicepresident del Consell, Joan Rotger, i amb l'assistència de la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, el secretari tècnic del departament, José Manuel Carrillo, i la resta de representants d'aquest òrgan, dedicat a assessorar el Consell en matèria de foment i protecció de les manifestacions culturals més íntimament lligades a festes, costums i tradicions de l'illa.

El punt més destacat de l'ordre del dia d'avui ha estat l'informe sobre la sol·licitud tramitada per part de l'Ajuntament de Manacor perquè es declari Festa d'Interès Cultural el ball dels cossiers d'aquest municipi. L'informe ha rebut el vist i plau dels membres del Consell Assessor.

El ball dels cossiers de Manacor és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires actualment format per sis cossiers i una dama, als quals s'afegeix la figura del dimoni, que va ser recuperada l'any 2006, i una colla de músics que toquen les xeremies, el flabiol i el tamborí.

Tot i que es desconeix l'origen d'aquest ball, diversos estudis el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i agrair les collites obtingudes. Va ser a partir del segle XIV quan el ball va assolir el seu màxim esplendor, si bé les primeres notícies documentades sobre l'existència dels cossiers de Manacor daten del segle XVII i es troben reflectides en els 'Llibres de les Pòlisses' i els 'Llibres de Determinacions'. Més tard, es va fer esment de l'agrupació en el 'Llibre de Sentències de l'Assumpta', ja al segle XVIII.

Durant segles, el ball dels cossiers de Manacor tenia lloc el dia de la Mare de Déu Morta, el 15 d'agost, i també el dia de Sant Jordi, però la guerra civil espanyola va trencar la tradició, que no va ser recuperada fins el 1981, coincidint amb el pregó de les Fires i Festes de Primavera, el darrer divendres de maig, i la festa del Sant Crist o Cinquagesma. Des d'aleshores, aquestes són les dates en què el públic poc gaudir d'aquesta manifestació musical.

Una de les particularitats d'aquests cossiers és que van vestits per parelles de diferent color: dos de groc, dos blau cel i altres dos de verd. Quant al vestit de la dama, actualment n'hi ha dos perquè també se'n varen documentar dos a través de les fotografies que han arribat fins els nostres dies: un de blanc amb randes i l'altre florejat que va ser recuperat en la nova època iniciada el 1981.   

En la seva propera reunió, el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca té previst valorar l'expedient tramitat des de l'Ajuntament de Llucmajor en relació al Sermó de s'Enganaia, que és pronunciat, dintre del context de la litúrgia pasqual, coincidint amb el dia de Pasqua. La seva lectura va tenir lloc per primera vegada, segons les estimacions dels historiadors, l'any 1940, a càrrec del pare Rafel Ginard i amb l'acompanyament del sacerdot i organista Miquel Caldentey. Des d'aleshores, el sermó congrega una gran quantitat d'assistents, cada any, al Convent de Sant Bonaventura, de Llucmajor.