Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Cladera tanca ronda de contactes amb sectors econòmics i la FELIB en el marc del Pla Mallorca de resposta als efectes de la guerra

Cladera tanca ronda de contactes amb sectors econòmics i la FELIB en el marc del Pla Mallorca de resposta als efectes de la guerra

(08/04/2022)

S’ha reunit amb representants de la construcció, comerç i distribució i cooperatives agroalimentàries

Ha proposat a la FELIB col·laborar de nou en un recull de compromisos com ja es va fer l’any 2020 pels efectes de la pandèmia

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha mantingut al llarg d’aquesta setmana una ronda de contactes per explicar les mesures incloses al pla insular per respondre als efectes socials i econòmics de la guerra a Ucraïna. Un pla amb 23 mesures de caràcter econòmic, social i humanitari al qual el Consell hi destina 44 milions d’euros.

El gruix de l'esforç econòmic, 36 milions d’euros, es destina a mesures per mitigar l’impacte econòmic de la guerra sobre les famílies i empreses, amb l’objectiu de blindar la reactivació econòmica, protegir el teixit productiu de Mallorca i seguir el camí de creixement ja iniciat.  

La presidenta, que va presentar el pla dilluns passat, es va reunir el mateix dia amb els responsables de les Cooperatives agroalimentàries, a qui va informar d’algunes de les mesures incloses al pla que beneficien directament els productors locals, botigues i cooperatives de Mallorca. Entre aquestes mesures, destaquen els 2,5M€ que destina el Consell per ajudar el sector primari i agroalimentari, i que inclou ajudes econòmiques perquè puguin invertir en millores a botigues i locals de les cooperatives, la reedició de la campanya de lots de producte de Mallorca i ajudes per compensar l’impacte de la pujada de preus derivada de la guerra.

A la reunió hi va assistir el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, qui també va ser a una altra reunió, en aquest cas, amb la Federació d’Empresaris de comerç AFEDECO i distribuïdors. Una trobada en la qual es concretaren les mesures de suport al teixit empresarial i especialment, les destinades a dinamitzar el comerç a través de la promoció del producte de Mallorca.

D’altra banda, Cladera també s’ha reunit amb l’Associació de Constructors de les Illes Balears. Una trobada a la qual va assistir el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, i en què es va explicar una de les mesures més importants per mitigar l’impacte econòmic sobre l’obra pública i protegir treballadors i empreses del sector de la construcció. Es tracta de la revisió d’adjudicacions d'obra pública del Consell per compensar l'augment dels costs amb una clàusula de limitació de risc i ventura per increments o decrements de matèries primeres.

A la reunió Cladera va  assegurar que es manté i reforça la inversió pública, tant la del Consell com a través dels ajuntaments, amb una inversió de 18M€ a mesures de millora de la circularitat turística a Mallorca, provinents de la gestió de la Borsa d’Allotjament Turístics; 5,2M€ per a obres de renovació i millora de les instal.lacions esportives municipals i que, per altra banda, també es destinaran 27’1M€ a finançar projectes municipals de millora i d’eficiència energètica i sostenibilitat.

Avui, reunió amb la FELIB

La darrera reunió l’ha mantingut avui dematí, amb la Federació d’Entitats Locals (FELIB). Tal i com ja es va fer en l’elaboració i presentació del pla de reactivació econòmica i social derivat de la pandèmia, Cladera ha destacat el paper dels ajuntaments en la recuperació econòmica i protecció social.
Per això, la presidenta ha proposat al president de la FELIB, Antoni Salas, tornar a col.laborar, mitjançant un acord de compromisos conjunts com el signat durant la pandèmia, per reforçar la resposta del Consell i ajuntaments als efectes socioeconòmics de la guerra.

Cladera ha recordat que una de les primeres mesures del pla va ser coordinar les accions solidàries i aportacions destinades a persones desplaçades a través del Fons Mallorquí de Solidaritat, del qual en Consell i els ajuntaments en formen part, així com un reforç extraordinari de 5,2M€ per part del Consell als ajuntaments per als seus serveis socials municipals.

Presentació del pla a Assemblea de Batles i Batlesses

La presentació del Pla Mallorca de resposta als efectes econòmics i socials de la guerra seguirà la setmana que ve, aquesta vegada als ajuntaments, que estan convocats dilluns dia 11 a una sessió extraordinària de l'Assemblea de Batles i Batlesses, així com als agents econòmics i socials, qui la presidenta mantindrà una reunió.