Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Capturats varis exemplars de cabra salvatge mallorquina per al programa de cria i selecció

Capturats varis exemplars de cabra salvatge mallorquina per al programa de cria i selecció

(13/05/2016)

L'actuació duta a terme a La Victòria, a Alcúdia, va concloure sense cap mort i amb la retirada d'alguns exemplars que s’havien concentrat, a causa de la sequera, a zones inadequades properes a la carretera.

El Departament de Desenvolupament Local, a través de la Direcció insular de Cooperació Local i Caça, i amb la col·laboració de l’Associació de Caçadors d’Alcúdia, l’Associació de Caçadors de Cabrits amb Cans i Llaç, l’Ajuntament d’Alcúdia i SEMILLA, han capturat recentment varis exemplars de cabra salvatge mallorquina, per mitjà de la modalitat de caça tradicional amb cans i llaç, amb l'objectiu d'introduir-los dins el programa de cria i selecció, impulsat per SEMILLA. Aquesta modalitat de caça permet la captura d'animals vius i, tot i el seu caràcter ancestral, recull el concepte innovador de caça major sense mort.

 

Les captures s’han efectuat als llocs on les cabres s’han anat concentrant a causa de la sequera per aprofitar així el rebrot verd de la carretera, netejada per l’IBANAT, a les immediacions de l'enjardinament de l’Alberg de La Victòria, i a la zona de s’Illot, lloc on l’activitat humana suposa un atractiu per les cabres degut a l'acumulació de restes d’aliments.

 

La cabra salvatge mallorquina té un especial valor ja que és una varietat exclusiva de Mallorca i, com altres caprins introduïts de manera ancestral a illes mediterrànies, suposa un recurs genètic original. En aquest sentit, els exemplars capturats han estat traslladats al programa de cria i selecció de SEMILLA, programa al qual hi participen tècnics, ramaders i productors cinegètics amb l'objectiu de salvaguardar el patrimoni genètic, ambiental, sociocultural i cinegètic que suposa la cabra salvatge mallorquina. A més, també es prengueren diverses mostres biològiques de les captures i, en properes col·laboracions, s’espera disposar de mostres d’esperma de mascles categoria trofeu per tal d'introduir-les al banc de germoplasma.

 

La col·laboració entre les entitats cinegètiques, l’Ajuntament d’Alcúdia, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, ha permès dur a terme una actuació que complementa l’activitat cinegètica per part de la societat de caçadors local, i que permet conservar i caçar de forma coordinada, afavorint així l’equilibri de l'espècie.