Perdiu


   

Nom:

Alectoris rufa
Perdiz roja / Red-Legged Partridge
Fam. Phasianidae

Envergadura:

45-50 cm

 

Pes:

400-480 g

 

Longitud:

32-34 cm

 


  

Breu descripció:

La perdiu, és per excel·lència l'espècie cinegètica més coneguda i millor valorada. Es tracta d'una gallinàcia d'uns 34 cms caracteritzada pel color vermell del bec i les potes. Destaca una cella blanca sobre l'ull, del mateix color que el coll. La coloració del dors és bruna, la part ventral és gris blavós amb la part inferior de la cua i la cloaca taronges.

Als laterals hi presenta unes característiques franjes triberrades (de color castany, negre i blanc) longitudinals molt evidents.


Notes de biologia:

Sent preferència pels arbusts on amagar-s'hi, tant si és a la muntanya com en el pla. Els seus moviments són ràpids i vola molt bé per tractar-se d'una gallinàcia. El cant és també característic, potent i variat. Especialment el del mascle que, sovint és engabiat i utilitzat com a reclam. Sol formar petits grups que corren ràpidament pel sòl cercant aliment.

Crien a terra. Per aquesta raó, són molts els depredadors que s'atraquen al niu per menjar-ne els ous o polls.


Altres:

A les Balears va ser introduïda al segle XIII, i es troba arreu de les illes. De cada vegada les seves poblacions estan més contaminades genèticament.