Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Vuit possessions emblemàtiques de la Serra de Tramuntana obren les portes pel desè aniversari de la Declaració de patrimoni mundial

Vuit possessions emblemàtiques de la Serra de Tramuntana obren les portes pel desè aniversari de la Declaració de patrimoni mundial

(07/05/2021)

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, present en la primera de les visites,  ha assenyalat que «conèixer el nostre patrimoni ens ajuda a entendre el nostre passat i estimar allò que tenim»

Aquest dissabte ha tingut lloc la visita a la possessió de Son Maixella dins del cicle de visites a possessions emblemàtiques amb motiu de la celebració del desè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías ha destacat l'oportunitat que significa poder accedir a aquests espais que han estat centres neuràlgics durant segles al voltant dels quals s'articulava les activitats socials i econòmiques. «Conèixer el nostre patrimoni ens ajuda a entendre el nostre passat i estimar el que tenim», ha assenyalat la consellera, qui també ha apuntat que «les possessions ens poden servir com a fruit d'inspiració pel futur que volem en relació amb formes d'economia circular i sostenible».

Garcías ha agraït la feina que desenvolupa l'associació Itineram, entitat encarregada d’organitzar aquestes visites. Els assistents guiats pel propietari de la finca, Pere Rullan, han pogut conèixer els secrets d'aquesta possessió situada just a l'entrada de s'Estret. Son Maixella és una construcció del segle XV, no obstant s'hi troben restes arqueològiques de totes les èpoques i cultures anteriors donant testimoni de la importància d'aquest indret en relació a la Serra de Tramuntana.

Les visites sempre inclouen explicacions per part del guia cultural Tomàs Vibot i també d'alguns propietaris d'algunes d'aquestes grans finques, sobre aspectes històrics, culturals i tradicions de l'herència de les possessions.

Fins al mes de novembre i de manera mensual es recorreran possessions de distints municipis, que obriran les portes per a donar a conèixer la riquesa cultural, patrimonial i etnològica d'aquestes grans propietats rurals i agrícoles, que han estat durant segles la peça clau de l'economia agrícola i ramadera tradicional de la Serra de Tramuntana (i de la resta de Mallorca).


La ruta de les possessions

Cada segon dissabte de mes fins a novembre, es recorreran diferents possessions al llarg de tota la Serra de Tramuntana. Les pròximes visites passaran per Son Torrella a Escorca, Alfàbia a Bunyola, Son Marroig a Deià, Son Marc a Pollença, Sa Campaneta a Puigpunyent i Son Pou de Coanegra a Santa Maria del Camí.


Aquest és un dels cicles que s'han organitzat per celebrar el desè aniversari de la Declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO. Per a això s'han unit diferents departaments del Consell de Mallorca (Turisme i Esports, Territori i Paisatge, Sostenibilitat i Medi Ambient, Presidència i Cultura i Patrimoni) i es du a terme a través de multitud d'activitats, variades i adreçades a tots els públics. En total hi ha més de quaranta propostes, agrupades en deu temàtiques de diferents àrees –esportives, culturals, gastronòmiques, etc.– entre les quals també hi ha activitats pensades per al públic infantil.

Més informació a

https://www.serradetramuntana.net/ca/10_anys/2011_2021