Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Andorra s’interessa en el model de gestió de residus i estratègia circular de Mallorca

Andorra s’interessa en el model de gestió de residus i estratègia circular de Mallorca

(31/05/2022)

La presidenta Cladera rep el cap de govern andorrà, Xavier Espot, i una delegació del Principat, que són a l’illa en visita institucional Han visitat la planta de metanització de TIRME com a model d’èxit en la gestió de residus orgànics

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, han mantingut avui una trobada institucional, marcada per la voluntat de compartir experiències, especialment, en matèria de sostenibilitat i economia circular, i reforçar els vincles entre les dues institucions. La jornada s’ha iniciat amb una audiència a la seu del Consell, on Cladera ha defensat la singularitat de la institució insular i el reforç del seu paper en les polítiques mediambientals, turístiques i territorials, amb l’objectiu de ser referents europeus en sostenibilitat i circularitat.

De fet, la trobada amb la delegació andorrana s’emmarca en l’interès que ha manifestat aquest país en el model de gestió integral de residus implantat a Mallorca i de l’estratègia de circularitat que impulsa el Consell en els darrers anys. 

Cladera i Espot, acompanyats per la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; el conseller de Presidència, Javier de Juan, i una delegació andorrana formada per la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, han visitat el Parc de Tecnologies Ambientals de TIRME, l’empresa concessionària del servei públic de tractament de residus urbans de l’illa.

Cladera i Ribot han explicat a la delegació d’Andorra que l’estratègia del Consell de Mallorca és la de tancar el cercle dels residus per assolir l’objectiu de residu zero. 

«Mallorca i Andorra tenim molt en comú, com l’aposta per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i és una satisfacció poder compartir amb ells la feina del Govern de Mallorca per la circularitat i la gestió dels residus, especialment la matèria orgànica, que és el gran repte que tenim i en què ja hem fet una aposta decidida per arribar a tractar el cent per cent de la fracció orgànica” ha expressat la presidenta Cladera. «Tenim en marxa dues fases de la planta de metanització que genera biogàs i compost i que ampliarem a una tercera fase, això sumat al nostre pla «Tanca el cercle» per construir cinc plantes de compostatge a tot Mallorca amb finançament de fons europeus, i a l’impuls de la recollida selectiva a tots els municipis, així com la col·laboració pública privada amb el sector econòmic lligat a l’activitat econòmica, conformen la nostra estratègia per accelerar la transició a un model més sostenible» ha apuntat. 
 

“Veure experiències en gestió de residus ens aporta valor afegit, ja que ambdós territoris portem una línia similar perquè en certa forma estem aïllats i hem d’adquirir certa sobirania en aquesta matèria”, ha ressaltat Espot després de la visita al centre de tractament de residus. El cap de Govern ha ressaltat que veure com altres territoris adopten polítiques similar en aquesta matèria conforta l’avenç global per assolir les fites marcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Sobre la visita, la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha agraït a la delegació andorrana que «s'hagi interessat pel model de gestió de residus de Mallorca, una gestió de residus valenta en un territori finit. La planta de metanització II que hem visitat avui ens permet generar energia i compost i juntament amb el projecte "Tanca el cercle" els permetrà tractar tota la matèria orgànica de Mallorca. Tanca el cercle de la matèria orgànica és el pròxim gran repte que tenim a l'illa». «Hem de recordar que el govern progressista va rebre una herència, una Mallorca entesa com el "femer d'Europa" vàrem posar fi a aquella situació i hem fet feina amb la línia de la sostenibilitat», ha afegit la consellera Ribot.

En la planta de metanització, una de les instal.lacions que han pogut conèixer avui, es produeix biogàs a partir de la fermentació de la fracció orgànica procedent de la recollida selectiva als municipis i productors específics, mitjançant el qual se genera energia 100% renovable, i també digest, material que posteriorment es converteix en compost. La capacitat de la planta s’ha anat incrementant per fases en funció del volum de recollida de fracció orgànica, que ha sofert un increment exponencial, sobretot en els darrers dos anys. 

Posteriorment, han pogut conèixer també experiències de gestió circular en el sector turístic, visitant una de les instal·lacions de Garden Hotels, cadena hotelera pionera en la implantació de mesures d’economia circular. La jornada ha finalitzat amb una trobada, a la qual ha assistit el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, amb representants del sector hoteler de Mallorca, amb qui es treballa en l’impuls de la circularitat econòmica lligada al sector turístic. Entre els assistents hi han estat Gabriel Llobera, director general de Garden Hotels i president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears, i Maria Frontera, presidenta de la FEHM i Maria José Aguiló, gerent de la FEHM. 


 

Vídeos

visita tirme