Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Una setmana endimoniada, activitats del projecte "Mil Dimonis"

Una setmana endimoniada, activitats del projecte "Mil Dimonis"

(10/01/2017)

S’acosta la celebració de la festa de Sant Antoni i aquesta dóna pas a les dates més endimoniades de l’any. Coincidint amb això s’intensifica l’activitat del projecte "Mil Dimonis", creat a inicis del 2016 per la Casa Pare Ginard de la Fundació Casa Museu del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

A continuació desglossam els actes previstos en aquesta “setmana endimoniada”:

 

ACTIVITAT EDUCATIVA ‘MIL DIMONIS’

al CEIP Na Caragol (Artà), Mata de Jonc, Aina Moll i Maria Antònia Salvà (Palma)

Els matins del 10/01 al 13/01

[ACTIVITAT CONCERTADA AMB ELS CENTRES]

Consisteix en una dinàmica d’aula d’una hora de durada per a grups homogenis d’infants a realitzar en les instal·lacions de l’escola en horari de matí (de 9 a 14h). L’activitat està disponible per a alumnes d’infantil i primer cicle de primària: s’adapten els continguts per satisfer les necessitats i expectatives de tots els nivells educatius. Així mateix, es té en compte reforçar els aspectes més lúdics i desmitificadors en el cas d’alumnat d’Educació Infantil, a fi de propiciar una aproximació als dimonis desmarcant-los de la por, habitual en aquesta edat.

 

L’activitat recorre a diversos recursos per aconseguir una experiència endimoniada completa: una revisió fotogràfica basada en els continguts de l’exposició per aprendre a distingir tipològicament els dimonis; una sessió de joc lliure amb la Ludoteca endimoniada; un taller de caretes de dimoni; i una sessió de joc i descoberta a través del conjunt de cartes dimonieres creat en el marc del projecte.

 

L’activitat s’ofereix a quatre centres escolars durant aquests quatre dies de la setmana prèvia a Sant Antoni, divulgant els continguts del projecte a més de 400 alumnes d’entre 6è d'Educació Infantil i 4t d'Educació Primària.

 

CONTACONTES ‘EL DIMONI CUCARELL I ALTRES CONTES ENDIMONIATS’

a Es Rafal (Biblioteca de Sa Pobla)

El 12/01, a les 17.15h

[ENTRADA LLIURE – ACTIVITAT GRATUÏTA]

 

La millor narradora de la nostra illa, na Caterina Contacontes, desembarca amb tot el seu estol de dimonis a la biblioteca de Sa Pobla, per explicar als infants la història de ‘Les banyes del dimoni Cucarell’ i altres contarelles plenes de dimonis, emocions i molta de màgia!

 

EXPOSICIÓ ‘MIL DIMONIS’

a Museu Can Planes (Sa Pobla)

Inauguració el 13/01, a les 19h

[ENTRADA LLIURE – ACTIVITAT GRATUÏTA]

 

En el marc dels actes de la festa de Sant Antoni, l’exposició Mil Dimonis arriba a un indrets més dimoniers de Mallorca: Sa Pobla. L’exposició s’instal·la al Museu Can Planes, on romandrà visitable des del divendres 13 de gener (s'inaugura a les 19h) fins al dia 31 de gener.

 

L’exposició ‘Mil Dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’  inclou fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard, per fer una panoràmica de la diversitat tipològica dels dimonis en l’actualitat.

 

 

TALLER DIY ‘MIL DIMONIS’

a la llibreria RATACORNER (Palma)

El 14/01, a les 11h

[PREU: 3€ PER INFANT – INSCRIPCIÓ PRÈVIA A info@fundaciocasamuseu.cat]

 

Partint de l’experiència de l’activitat educativa Mil Dimonis, i en horari familiar de dissabte al matí, la llibreria RATACORNER de Palma acull una activitat divulgativa endimoniada: primer farem una repassada ràpida per conèixer i distingir els diversos dimonis de la cultura illenca, posant especial atenció a comprendre els dimonis santantoniers; després, realitzarem un taller DIY conduït per la il·lustradora Eva Hermida, amb l’objectiu d’elaborar un banderí de dimonis ben acolorit per decorar l’habitació.

 

Així mateix, cal recordar que l’exposició ‘Mil Dimonis’ romandrà visitable a Sa Pobla fins el 31 de gener. I que entorn a ella encara hi ha prevista una altra activitat:

 

CONFERÈNCIA ‘VISIONS DEL DIMONI’, a càrrec de MERCÈ GAMBÚS

a Museu Can Planes (Sa Pobla)

El 26/01, a les 20h

[ENTRADA LLIURE – ACTIVITAT GRATUÏTA]

 

Mercè Gambús, catedràtica de la Universitat de les Illes Balears i especialista en Història de l’Art, oferirà una sessió dedicada a la iconografia de la figura del dimoni. L’activitat s’emmarca en el cicle de conferències "Mil Dimonis", en què s’han abordat mirades ben diverses a aquest tema, des del punt de vista de gènere, antropològic, gastronòmic, musicològic, etnopoètic, etc, amb la participació d’especialistes com Gabriel Genovart, Francesc Vicens, Gabriel Mayol, Jaume Guiscafrè, Miquel Sbert, Antoni Janer i Tomeu Arbona, entre d’altres.