Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Una dona ha de cotitzar 11 anys més que un home per cobrar la mateixa pensió. És això violència de gènere?

Una dona ha de cotitzar 11 anys més que un home per cobrar la mateixa pensió. És això violència de gènere?

(28/05/2018)

Sota aquest lema el departament de Participació Ciutadana i Presidència inicia una campanya mensual de sensibilització i reflexió sobre la violència simbòlica cap a les dones a través de la campanya "És això violència de gènere?". Totes les reflexions i debats es dirigiran a través de la web de participació ciutadana del Consell de Mallorca www.entretothom.net.

Més d'un 56% de les dones cobren pensions entre 600 i 650 euros al mes. El 74,2% de les dones que cobra pensió contributiva a Espanya percep una quantia de menys de 1.000 euros i en la mateixa situació els homes suposen el 50.3%. La meitat de les padrines que cobren una pensió contributiva ho fa com a vídues, i només cobren el 52% de la quantia que percebia el marit. També cal destacar que el 69,9% de persones perceptores de pensions no contributives (PNC) per persones majors de 64 anys són dones. La PNC mitjana a Balears el 2017 va ser de 358,70 € mensuals.

Maria Canyelles i Maria Bover han participat durant la presentació de la campanya És això violència de gènere?, donant testimoni com a dones pensionistes "M'agrada que ens escolteu, perquè les dones d'ençà que naixem fins que morim hem estat sempre en una segona fila, i moltes vegades ens trobem que hem de fer fen miracles per arribar a final de mes després de treballar tota la vida tant a dins com fora de casa." Ha finalitzat Maria Canyelles.

L'acte l'ha presidit el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i les directores insulars d'Igualtat i Participació Ciutadana, Nina Parrón i Maria Amengual acompanyades per la doctora i directora del Grup d'Investigació d'Estudis de Gènere i del màster de polítiques d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, Esperança Bosch.

La doctora Bosch ha fet un petit incís de què és la violència simbòlica i com afecta les dones "La violència simbòlica és la invisibilització i menys vàlua dels èxits, accions i professions de les dones, a més de la seva sexualització i cosificació i el més perillós de tot és que aquesta violència simbòlica està molt interioritzada en la nostra societat, per això aquesta campanya és tan positiva ja que visualitza les violències menys explicites".

Amb aquesta campanya gestionada conjuntament entre les direccions insulars d'Igualtat i Participació Ciutadana, ha explicat Jurado, "pretén obrir debat i reflexió amb la participació de la ciutadania, ja sigui amb testimonis, propostes o alternatives que ens feu arribar a través de la plataforma «Entre tothom» que presentem avui per vehicular aquesta campanya". La plataforma interactiva www.entretothom.net és una eina de participació ciutadana que vol posar en funcionament la direcció insular de Participació Ciutadana per facilitar noves vies de comunicació directa amb la ciutadania.

L'objectiu primordial que es vol assolir amb la campanya que s'inicia avui és visibilitzar la violència simbòlica com a base de les violències masclistes; reflexionar sobre les nostres actituds davant les violències quotidianes que vivim en el nostre entorn i com es tradueixin en discriminació, subordinació i explotació de les dones; fomentar una actitud personal crítica i activa sobre les violències, per contribuir al procés de desconstrucció de l'estructura simbòlica que sustenta la violència masclista i fomentar la transparència i el control de les polítiques públiques per part de la ciutadania.

Com es pot participar:

Cada mes hi haurà un DEBAT (fòrum obert) sobre un tema concret en el qual la ciutadania podrà fer-hi les seves aportacions. Totes les persones podran participar i interactuar a través de la plataforma de participació ciutadana Entre tothom.

Amb totes les aportacions registrades s'elaborarà un document resum, que serà accessible en línia.

Per cloure cada tema es durà a terme una taula rodona oberta a la ciutadania i amb la participació de persones expertes de diferents àmbits. Per aquest acte es tindrà de referència el document resum del fòrum ciutadà.

A continuació, s'obrirà un apartat de proposta per tal que es puguin fer obertament els suggeriments que es considerin oportuns.

Totes les propostes seran recollides en un document final que s'orientarà tant a l'òrgan competent com a les entitats civils.