Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Un viatge per la cultura popular de Mallorca a través de les portades de discos

Un viatge per la cultura popular de Mallorca a través de les portades de discos

(28/09/2016)

“Objecte sonor, 60 anys de grafisme musical a Mallorca” és una exposició organitzada per l'Arxiu del So i la Imatge, que podrà veure's a la sala de la planta baixa del Centre de Cultura la Misericòrdia a partir de demà dijous i fins al 31 d'octubre.

Artistes com Bonet de Sant Pere i Estrellita de Palma comencen, l'any 1956, a posar imatge i color a les portades dels seus discos. Aquests dissenys marquen l'inici del grafisme musical a Mallorca, tot i que el concepte de la coberta ja havia començat uns anys abans en d'altres indrets del món.

Partint precisament d'aquestes portades fetes a Mallorca, i fins a dia d'avui, l'exposició “Objecte sonor” ens proposa un viatge pels darrers 60 anys de la mà del grafisme musical. Descobrirem com els canvis socioculturals viscuts a l'illa s'han anat reflectint en els dissenys de vinils, discos, cassettes i cd's. Passarem pel folklorisme dels 50, anirem cap a la modernitat dels 60, a la introspecció dels 70, a l'esclafit de color dels 80, a les tècniques digitals dels 90 i arribarem a l'experimentació sense normes del present.

L'exposició “Objecte sonor” ha estat presentada avui dematí pel vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el coordinador del projecte i director de l'Arxiu del So i de la Imatge, Francesc X. Bonnín i els comissaris de l'exposició Tomeu Canyelles, Tomeu Mulet i Aina Climent. L'exposició podrà visitar-se a la sala de la planta baixa del Centre de Cultura la Misericòrdia a partir de la seva inauguració, demà dijous a les 19.30h, i fins al 31 d'octubre.

L'exposició és un recull d'un centenar de discos que han prestat per a l'ocasió diversos col·leccionistes privats. La selecció però no està feta des de l'òptica musical si no des del disseny d'aquests objectes. El resultat és un projecte innovador que aporta una nova visió de la cultura popular de Mallorca. S'hi combinen peces més emblemàtiques amb d'altres gairebé desconegudes. A més a més, es complementa amb cartells, fanzines i altres materials que ajuden a contextualitzar tots els elements.

El projecte “Objecte sonor” inclou també un llibre, que es presentarà el 20 d'octubre, que recull i analitza més profundament la importància d'aquests dissenys els darrers 60 anys i reinterpreta la història de Mallorca a través de les cobertes de música.

Coordinació del projecte: Francesc X. Bonnín

Comissariat: Tomeu Canyelles i Tomeu Mulet

Disseny i grafisme: Tomeu Mulet

Fotografia: Aina Climent