Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Un total de 2.054 famílies s'han beneficiat de la Renda Mínima d'Inserció el primer semestre del 2015

Un total de 2.054 famílies s'han beneficiat de la Renda Mínima d'Inserció el primer semestre del 2015

(20/08/2015)

La xifra de la prestació que atorga l'IMAS suposa un increment del 23,14% respecte el mateix període de l'any anterior

Un total de 2.054 famílies de Mallorca s'han beneficiat en el primer semestre d'enguany de la Renda Mínima d'Inserció (RMI), el que suposa un increment del 23,14% respecte del mateix període de l'any anterior, en el que les beneficiàries foren 1.668 famílies de l'Illa.

 La RMI, que gestiona l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), és un instrument per a aconseguir la inserció i la integració de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i/o immergides en processos d’exclusió social. Tècnicament, s’articula a través de dos eixos complementaris; es tracta d’una prestació econòmica mensual per una banda, i dels plans d’inserció i/o reinserció social i laboral, per l’altra.

 Actualment el sistema de gestió de la RMI distingeix la concessió d'aquesta prestació econòmica segons els perfils de les persones sol·licitants. D'aquesta manera, es tenen en compte aquells criteris que reflecteixen la situació familiar, el cobriment de les necessitats bàsiques i les possibilitats de dur a terme un procés d'inserció sociolaboral. En funció d'aquests perfils   la RMI es pot atorgar durant un període prorrogable que va des dels 12 als 30 mesos.

 Atenent els tipus de perfils dels perceptors de la RMI entre gener i juny del 2015, destaquen en primer lloc els casos de famílies amb menors o persones depenents a la llar que suposen un 49,7% del total de beneficiaris, d'aquestes 1.020 famílies, un 23,4% són famílies monoparentals, que són considerades de màxima prioritat i a les que no s'interromp la prestació mentre presentin la mateixa situació. Pel que fa a les famílies sense càrregues, aquestes representen un 8,4% del total de beneficiaris.

 En segon lloc, el perfil amb més nombre de perceptors és el que respon al de les persones soles, que suposa un 30,6% del total. D'aquestes, 69 (un 11,1%) persones es corresponen a perfils de baixa ocupabilitat, amb moltes dificultats d'accés al mercat laboral.

 A tots aquests perceptors de la RMI, a més de la prestació econòmica, que oscil·la entre els 426 i els 776€ mensuals en funció de situació de cada un d'ells, se'ls ofereix també l'acompanyament d'un tècnic en el seu itinerari d'inserció laboral amb l'objectiu d'augmentar la seva capacitació laboral i complementar l'oferta de cursos de formació professional de l'IMAS.

 Renda bàsica

Entre els beneficiaris de la RMI també tenen cabuda els anomenats perfils de renda bàsica, que es corresponen a aquelles persones que, a més de patir problemàtiques socials greus, no tenen possibilitats de dur a terme un procés d'inserció laboral. Aquest grup, que suposa prop d'un 0,5% del total de les noves sol·licituds, front al 6% del beneficiaris totals, veu augmentada la durada de la prestació, ja que s'atorga per un període d'entre 48 i 60 mesos, amb la possibilitat de prorrogar aquest temps en cas que no es resolgui la situació problemàtica que els ha duit a ser perceptors de la RMI.

D'altra banda, un 10,8% dels beneficiaris són persones que tornen a sol·licitar la prestació després d'un temps sense rebre-la, quan ja han gaudit dels períodes de concessió segons el seu perfil inicial. En el cas que es tracti d'un perfil de renda bàsica, la sol·licitud s'aprova directament.