Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Un disc monogràfic i una gira de concerts per a donar a conèixer Baltasar Samper

Un disc monogràfic i una gira de concerts per a donar a conèixer Baltasar Samper

(27/03/2019)

Una iniciativa impulsada per l’associació Euroclàssics que compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca per donar continuïtat al projecte de divulgació de la figura del compositor mallorquí, després de l’estrena l’any passat de les 3 danses mallorquines. Un catàleg d’activitats que inclou l’enregistrament d’un CD amb cançons inèdites i cinc concerts en diferents poblacions de Mallorca, acompanyats també del documental "Baltasar Samper", produït per Cinètica.

‘Samper: cançons i danses’ és un recull del llegat recuperat de Baltasar Samper, una de les figures musicals més rellevants de la primera meitat del segle XX a Mallorca. Un disc monogràfic amb 10 cançons per a veu i piano, la majoria de les quals són peces inèdites i primers enregistraments, acompanyades per lletres de poetes coetanis a Samper. També inclou el primer enregistrament de les ‘Tres danses mallorquines’, per a piano i orquestra de corda, dins del projecte de recuperació del patrimoni musical mallorquí iniciat el 2018, enmarcat dins la commemoració del 130è aniversari del naixement del músic mallorquí.

“Una iniciativa amb la qual volem aprofundir en el coneixement i en la divulgació tant de l’obra de Baltasar Samper com de la seva persona i de la seva vida” ha explicat el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles.

Un projecte impulsat per Francesc Blanco, músic i responsable de l’associació Euroclàssics, per a qui "és molt significatiu haver pogut enregistrar i poder presentar una música que realment ha sonat poquíssim, és com saldar un deute”.

El CD es va enregistrar entre l’octubre de 2018 i el gener d’enguany als estudis Ca’s Music de Santa Eugènia, i compta amb la participació del tenor José Manuel Sánchez, els pianistes M. Victòria Cortès i Francesc Blanco, l’Ensemble Tramuntana, el director Barry Sargent i el violoncel·lista, Marc Alomar.

Dins el marc d’activitats per impulsar la recuperació i la divulgació del patrimoni musical entorn de la figura de Samper s’han programat  cinc concerts on s’interpreten les “Tres danses mallorquines” conjugats amb una versió de música popular de l’Escola de Música i Dansa de Mallorca. El primer d’ells s’oferirà aquest divendres 29 de març, a les 20 hores, a l’Auditori de sa Màniga a Cala Millor. Una activitat gratuïta que s’inclou dins el Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca (CACiM). L'endemà, dissabte 30 de març, a les 19 hores, serà el torn de Can Alcover, a Palma.

També està previst la projecció del documental ‘Baltasar Samper. El ritme amnèsic’ produït per Cinètica Produccions el dilluns 1 d’abril a les 19.30 hores al Conservatori de Mallorca. La gira de presentació d'aquest projecte tindrà continuïtat el 12 d'abril, a les 20 hores, al Museu Dionís Bennàssar de Pollença i el 13 d'abril, a les 19 hores, a la Casa des Poble d'Esporles.

‘Les tres danses per a piano i orquestra de cambra’ varen ser interpretades per primera vegada en un concert inèdit l’agost de 2018 a l’Arxiu del Regne de Mallorca. Aquesta fita va ser el resultat d’un treball d’investigació a partir de l’arxiu del músic i compositor mallorquí, exiliat a Mèxic. Un llegat que l'any passat va recuperar el Govern balear i que ara forma part del fons documental de l'Arxiu del Regne de Mallorca. Amb les 3 danses de Baltasar Samper començava un projecte de divulgació d'aquest patrimoni musical, que ha comptat des del principi amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i que ara suma una nova iniciativa amb aquest disc monogràfic i gira de concerts.

A la presentació del disc han assistit avui el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i  Francesc Blanco, responsable de l’associació Euroclàssics.

¿¿¿¿¿¿¿