Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Tot a punt perquè el Castell d'Alaró passi a mans del Consell

Tot a punt perquè el Castell d'Alaró passi a mans del Consell

(10/08/2021)

El Departament de Territori ha finalitzat els procediments establerts per l'Estat perquè es materialitzi la cessió gratuïta d'aquest emblemàtic monument.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha firmat un decret pel qual s'aprova l'adquisició per cessió gratuïta del Castell d'Alaró. Cladera ha procedit a la signatura després que el departament de Territori hagi finalitzat els procediments establerts per l'Estat perquè es materialitzi el traspàs de titularitat d'aquest emblemàtic monument. El Decret sol•licita a la Direcció General del Patrimoni de l'Estat, la realització dels tràmits escaients fins a la formalització efectiva de la cessió.

Així també s'estableix que serà el Departament de Territori qui s'encarregarà de la realització i coordinació de tots els tràmits que procedeixin fins a obtenir la cessió efectiva i gratuïta de la titularitat de l'immoble Castell d'Alaró, amb la participació dels departaments que s'escaigui en cada moment de la tramitació corresponent.

Per dur a terme la cessió, el Consell havia d'aportar tres documents: una proposta justificativa, una memòria de manteniment patrimonial i un document que acrediti la capacitat econòmica per fer front al manteniment. «La previsió era finalitzar la feina al mes de setembre, però s'ha pogut avançar i la documentació estava preparada a finals de juliol i ara a principi d’agost s’ha pogut enviar», ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.

A la memòria justificativa, el Departament de Territori ha explicat, entre altres coses, que el Castell d'Alaró està ubicat dins de la serra de Tramuntana que és Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco. En relació amb la memòria de manteniment patrimonial, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha informat que el d'Alaró, juntament amb el castell del Rei i el de Santueri, són els anomenats Castells Roquers característics de Mallorca i que formen part de la Ruta dels Castells, la qual està recollida al Pla Territorial de Mallorca (PTI).

En relació amb la capacitat econòmica, el Consell de Mallorca ha constatat durant anys el seu compromís amb el Castell d'Alaró i, tot i que la titularitat és estatal, el manteniment que s'ha fet d'aquest monument ha estat possible gràcies a les subvencions del Departament de Patrimoni del Consell.

El Consell de Mallorca ha fet feina amb l'objectiu d'aconseguir la propietat del Castell d’Alaró. Ha estat un tema complex, ja que les investigacions d'immatriculacions es remunten a 1865, i l'any 1885 es va dividir en dues propietats, una d'elles del Ministeri.

A aquesta legislatura s'ha accelerat el procés amb converses fructíferes amb el Ministeri de Cultura que ja ha manifestat la seva voluntat de cedir la seva part. També cal agrair la col•laboració de Delegació de Govern. Previsiblement a final d'aquest any o durant la primera meitat de l'any que ve es materialitzarà aquest acord amb el Ministeri pel qual el Consell tindrà la propietat. El que queda per concloure del procediment burocràtic està en mans de l'Estat.