Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Acord de Consell de Mallorca i Felib per impulsar conjuntament la reactivació social i econòmica de Mallorca

Acord de Consell de Mallorca i Felib per impulsar conjuntament la reactivació social i econòmica de Mallorca

(04/06/2020)

La presidenta Cladera i Antoni Salas han formalitzat avui un recull de compromisos d'ambdues institucions envers l'àmbit social, finançament, turisme, inversió pública i teixit productiu de Mallorca

Reforçar els serveis socials i primar l'atenció a les persones, defensar el teixit productiu i l'economia local i invertir en els municipis des de les administracions públiques. Són els principals objectius de l'acord que han formalitzat avui la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Antoni Salas, a la seu del Consell. L'acord recull una sèrie de compromisos conjunts estructurats en sis eixos per donar resposta a la conjuntura socioeconòmica nouvinguda i que, en el cas del Consell de Mallorca, correspon a algunes de les accions incloses al pla «Mallorca Reacciona» de reactivació econòmica i social.

"Aquest acord que presentam és el resultat de la suma d'esforços i recursos per ser més eficients en l'àmbit insular i municipal a Mallorca i un full de ruta que hem iniciat fa setmanes però que volem que continuï", ha apuntat la Presidenta, qui ha recordat que s'emmarca també en el pla autonòmic de reactivació i transformació econòmica i social de les Illes Balears. "Un compromís de les institucions públiques, en aquest cas les més properes als mallorquins, per tornar a la normalitat i donar resposta a les necessitats dels nostres municipis, demostrant que les administracions hi som quan fa falta i responem de manera coordinada i conjunta", ha conclòs.

El president de la FELIB, Antoni Salas, ha assegurat que són mesures socioeconòmiques "útils, realistes i possibilistes" i ha recordat que "ara més que mai les administracions públiques han d'estar al servei de la ciutadania i oferir suport a totes aquelles persones, treballadors, autònoms i empreses que es veuen afectats per la situació actual". Salas ha insistit que la recuperació econòmica i social s'ha de fer de la mà de les institucions més properes a la ciutadania, com són els ajuntaments.

L'acord conjunt de reactivació per Mallorca de Consell i Felib inclou el reforçament dels serveis socials i l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat, mesures que alguns casos ja s'han posat en marxa pel Consell, com nous ajuts a famílies per escoles d'estiu, ampliació del servei integral d'atenció domiciliària del Consell a més municipis i beneficiaris, espais per a persones en rics d'exclusió o augment de les partides destinades als serveis socials municipals. Per la seva part, modificar partides econòmiques prescindibles per traslladar-les a l'àrea de Serveis Socials on hi ha de créixer la plantilla, noves ajudes per a famílies en situació vulnerable i beneficis fiscals o l'impuls de les escoletes d'estiu són les principals propostes dels ajuntaments per reforçar l'àmbit social i de les persones dins aquest acord de reactivació.

A més, els ajuntaments també col·laboraran amb el Consell de Mallorca en les accions del Mallorca Reacciona per potenciar el producte local i el sector primari, com és la creació de la marca Producte de Mallorca, així com el suport a pimes, microempreses i autònoms, que el Consell ja ha activat mitjançant ajuts directes,línies de finançament i un nou servei de suport i assessorament als municipis. La proposta conjunta de reactivació econòmica també inclou mesures envers el turisme, el foment de les energies renovables, i la inversió als municipis, que en el pla «Mallorca Reacciona» suposa una inversió mínima de 40 milions d'euros, dels 89 milions totals de què està dotat inicialment.

Tant Cladera com Salas han tornat a coincidir en la necessitat que el govern de l'Estat desbloquegi les regles de despesa i flexibilitat pressupostària, que permetria tant al Consell com als ajuntaments disposar dels milions de superàvit, gairebé 700 en el cas dels ajuntaments mallorquins, que estan immobilitzats als bancs i es podrien invertir als municipis per reactivar l'economia local i destinar a la ciutadania.

Podeu consultar l'acord en aquest enllaç  https://bit.ly/AcordCdMFelib