Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sa Dragonera compleix 25 anys com a parc natural

Sa Dragonera compleix 25 anys com a parc natural

(11/04/2020)

Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell considera prioritari que l'illa continuï sent un referent de conservació a Mallorca

Sa Dragonera ha complit aquest 2020 als seus primers 25 anys com a parc natural. El 26 de gener de 1995 un decret del govern balear consolidava la protecció d'aquest espai públic amb una biodiversitat única a les Illes Balears. Al mateix temps establia la gestió compartida del parc entre Govern i Consell de Mallorca, propietari de l'illa des de 1987. Un quart de segle després, Sa Dragonera continua sent insígnia mediambiental a la institució insular.
"Sa Dragonera es troba en un estat de conservació envejable i hem de seguir treballant en la seva protecció perquè segueixi així", afirma la consellera insular, Aurora Ribot. "Teníem previstes diverses propostes de celebració, però ningú podia suposar un aniversari en circumstàncies tan especials com les que estem vivint", assegura. "Quan tot passi els projectes pressupostats per l'illa continuaran en marxa: un sistema de depuració d'aigües residuals, instal·lació de plaques fotovoltaiques i un pròxim centre d'interpretació", enumera.
Habitualment treballen a Sa Dragonera nou persones, entre guardes, informadors, encarregats de manteniment i la mateixa directora, Pilar Gómez. La Covid-19 ha obligat ara a un nou escenari. Per compliment de les mesures de serveis decretats per l'estat d'alarma l'illa Sa Dragonera està només ocupada per una flora i fauna molt valuoses. És moment de cria per la baldriga balear, espècie endèmica balear, i també de les gavines d'Audouin. Les sargantanes també són nombroses i al llarg d'aquest mes arribaran els falcons marins. La desratització feta fa deu anys ha permès un major creixement del garballó, que junt amb oliveres, pins, llentiscle i fonoll configuren part de la flora de l'illa.
Al passat 2019 65.000 persones varen visitar aquest paratge, que també inclou els illots d'Es Pataleu i Sa Mitjana, a més d'altres més petits com Els Calafats. Es pot sortir des de Port d'Andratx, Sant Elm, Santa Ponça o Peguera i gaudir dels quatre itineraris previstos a les 300 hectàrees de superfície rematades pels 360 metres d'altura màxima del far de Na Popi.
"Mallorca ens espera. En poc temps podrem tornar a gaudir de Sa Dragonera. L'illa, per la seva història recent, és un exemple del benefici social i en sostenibilitat quan es prioritza el medi ambient enfront de l'especulació urbanística. En aquesta crisi estem veient la recuperació espectacular de la natura a escala global quan la interacció humana desapareix. Un fet que hem de considerar quan aquesta situació acabi", assenyala Ribot.