Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

S’inicien les prospeccions subaquàtiques per catalogar els derelictes que hi ha en aigües del Parc Nacional de Cabrera

S’inicien les prospeccions subaquàtiques per catalogar els derelictes que hi ha en aigües del Parc Nacional de Cabrera

(05/05/2017)

El projecte, fruit de la col·laboració entre el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, l’Armada i el Parc Nacional de Cabrera, té com a objectiu localitzar i revisar l’estat de conservació dels jaciments arqueològics subaquàtics en aigües de l’arxipèlag de Cabrera. Aquesta tasca indispensable ha de servir de base per iniciar l’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca, un document imprescindible per conservar i gestionar el patrimoni subaquàtic de l’illa.

El passat dimecres, 3 de maig, es va iniciar la campanya de prospeccions subaquàtiques que ha de revisar l’estat de conservació dels derelictes del Parc nacional marítim-terrestre de Cabrera. Un projecte en el qual participen quatre arqueòlegs del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, dos vaixells de busseig amb base a Cartagena (Las Palmas i Neptuno), amb moderns mitjans de detecció submarina i bussejadors de l'Armada i que compta també amb el suport logístic del personal del Parc Nacional de Cabrera.

 

La campanya, que està previst que s’allargui fins al 18 de maig, consistirà en georeferenciar, cartografiar i valorar l’estat de conservació de tots els derelictes coneguts de l’arxipèlag de Cabrera —en aquests moments 14— i també de tots els indicis dels quals es tenen notícia oral, però sobre els quals mai no s’ha fet cap comprovació.

 

El darrer derelicte localitzat en aigües del Parc Nacional de Cabrera és el conegut com a «Cabrera XIV», una embarcació romana del baix imperi que es va enfonsar entorn al segle III-IV dC. Es tracta d’un dels derelictes d’aquesta època més ben conservats del Mediterrani Occidental, segons les primeres conclusions dels arqueòlegs conegudes el passat mes de gener. Carregat amb àmfores que s’utilitzaven per transportar salses de peix, es troba a poc més de 70 metres de fondària.