Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Restaurada l’estàtua de Ramon Llull de Cura

Restaurada l’estàtua de Ramon Llull de Cura

(28/11/2022)

La figura del filòsof i escriptor mallorquí ha recuperat el cap, els braços i el peu esquerre, ja que només en restava el tronc

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, amb la col·laboració del Bisbat de Mallorca i de particulars, ha recuperat l’estàtua de Ramon Llull situada a la cova de Cura. L’escultura, obra de Joan Bonnín del 1943, es trobava escapçada i en un estat de deteriorament total.

Amb la restauració de la figura, a càrrec de Joan Roig i Pep Roig, s’han recuperat el cap, els braços i el peu esquerre de Ramon Llull, ja que només en restava el tronc. A més, s’han perfeccionat algunes de les modificacions ja fetes, provinents d’una primera restauració no documentada.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que «amb aquesta restauració posam fi a dècades de deteriorament i amb un espai especial per a la història de Mallorca com és la cova on el primer escriptor en llengua catalana es va retirar. Tot això gràcies a la col·laboració entre el Consell, el Bisbat i particulars».

Les feines de restauració han consistit a modelar in situ el cap i els braços amb fang, per després fer-ne motlos de guix. A continuació, s’ha duit a terme un buidatge amb resina i fibra de vidre per aconseguir un patró de les parts del cos que mancaven. A partir d’aquí, s’ha donat forma al cap, braços i peus del filòsof i escriptor mallorquí amb pedra de Santanyí. Per acabar, amb l’escultura ja reconstruïda, s’ha netejat la pedra ennegrida per tal d’harmonitzar-ne els colors.

L’escultura va ser encomanada a Joan Bonnín l’any 1943. Abans de fixar l’estàtua al puig de Randa, la figura es va passejar per la ciutat de Palma. Va ser beneïda a Cort, on va quedar exposada durant vuit dies, i posteriorment, es va transportar a manera de pelegrinatge fins al monestir de Cura. Allà, es va celebrar una missa en honor seu.

Actualment, l’estàtua es troba perfectament restaurada i roman a l’entrada de la cova de Cura, on, segons conta la tradició, el beat mallorquí es va retirar a meditar després de la seva conversió.