Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Representants del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma visiten el jaciment d’Almallutx, al Gorg Blau

Representants del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma visiten el jaciment d’Almallutx, al Gorg Blau

(17/10/2015)

Els arqueòlegs Jaume Deyà i Pablo Galera i l'historiador medievalista Plácido Pérez conviden membres del Consell de Mallorca, de l’Ajuntament de Palma i del departament de geografia de la UIB a visitar les restes del que podria ser una de les darreres poblacions islàmiques refugiada a la Serra de Tramuntana.


Palma, 16 d’octubre de 2015
Per part del Consell de Mallorca han assistit a la visita Jesús Jurado vicepresident segon, Kika Coll directora insular de Patrimoni i el conseller electe de MÉS Lluís Apesteguia, la regidora de l’àrea d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal Neus Truyol i el coordinador Josep Maria Rigo per part de l’Ajuntament de Palma, així com Cels Garcia del departament de Geografia de la UIB.

Els arqueòlegs van explicar sobre el terreny les primeres conclusions de les excavacions que realitzen des de 2010, així com alguns dels materials que estan recuperant del jaciment islàmic d'Almallutx, un assentament musulmans que s’hi refugiats durant la conquesta catalana de 1229. També exposaren les limitacions i dificultats econòmiques que condicionen l’avanç de la seva feina. Fins ara la seva feina gairebé només ha estat possible per aportacions de particulars, voluntariat i una campanya de “crowdfunding”.

La visita es realitzà a la vorera de l’embassament del Gorg Blau, propietat d’EMAYA. L’empresa municipal ha facilitat les autoritzacions necessàries perquè els arqueòlegs puguin realitzar la seva tasca especialment en els períodes que el nivell de l’aigua és més baix i queden al descobert les restes de l’assentament islàmic.

El recorregut per la zona ha servit perquè els estudiosos mostrin la magnitud de la seva troballa, posant en antecedents a les entitats polítiques, que mostraren un gran interès. No es tracta d’un jaciment qualsevol, ja que té moltes peculiaritats, entre elles la impossibilitat de treballar durant llargs períodes, ja que la major part de les restes es troben sota l’aigua i sols s’hi pot accedir durant dos mesos l’any. Una situació que ha mantingut el jaciment en molt bon estat però que dificulta no només l’estudi sinó poder accedir a les subvencions del Consell de Mallorca per problemes de terminis.

En aquest sentit tant Jesús Jurado com Kika Coll van estar d’acord en el fet que el sistema de subvencions actual no és ni àgil ni fàcil. “Hem d’estudiar la millor manera de repensar el sistema de subvencions per tal de fer-les accessibles a tothom i que siguin molt més eficients” va assegurar Jesús Jurado. La regidora Neus Truyol, també es va comprometre a estudiar la situació, per a veure de quina manera s’hi poden implicar, de moment, facilitant la feina en un terreny que els pertany, sense descartar futures col·laboracions.

Així doncs, les primeres passes seran intentar reunir el major nombre d’implicats, tan institucions (Consell de Mallorca, Emaya, UIB, Ajuntaments, Consorci de la Serra de Tramuntana...) i la societat civil que puguin aportar cadascun el seu gra d’arena i així aconseguir fer nostre aquesta part de la història de Mallorca i els seus antics habitants. Kika Coll, directora insular de Patrimoni va assegurar que el Consell de Mallorca no sols pot aportar doblers sinó també assessorament tècnic i difusió, ja que es tracta d’un període de la història de Mallorca poc conegut i s'ha de potenciar.