Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell preveu l'aprovació definitiva del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics el 9 de juliol

El Consell preveu l'aprovació definitiva del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics el 9 de juliol

(26/06/2020)

La proposta definitiva consolida el model que ja definia el PIAT aprovat inicialment i el reforça amb mesures de sostenibilitat energètica, contenció de creixement i equilibri territorial

La consellera de Territori del Consell, Maria Antònia Garcías, ha comparegut avui per avançar que el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics per a Mallorca s'incorporarà a l'ordre del dia del proper ple de la institució, el pròxim dia 9 de juliol, per a la seva aprovació definitiva.

«Ja tenim enllestida la proposta de document definitiu del PIAT, una base genuïna per Mallorca, sòlida, jurídicament forta, fermament coherent amb model d'equilibri que defensam per Mallorca i amb veritable vocació de ser l'instrument definitiu d'ordenació territorial de l'activitat turística», ha apuntat la consellera.

«Aquest PIAT no només és fruit del consens, sinó que consolida el camí cap al model turístic que volem per Mallorca: contenció, equilibri territorial i paisatge, i sostenibilitat», ha conclòs Maria Antònia Garcías, qui ha recordat que els principals objectius són contenir el creixement de places turístiques definint un límit clar, consensuat i que tothom conegui i evitar la turistificació indiscriminada del territori, preservant la identitat dels nuclis tradicionals.

La redacció definitiva del PIAT no presenta grans canvis sobre els aspectes principals al text aprovat inicialment, segueix fidel al model de contenció de creixement i equilibri territorial, s'ajusta als requeriments expressats des de la Comissió Balear de Medi Ambient i reforça les mesures de sostenibilitat energètica.

El document aprovat inicialment va rebre 26 Al·legacions de particulars i 30 informes i hi ha hagut un alt nivell d'acceptacions tant de particulars com d'administracions. El nou redactat permet els hotels rurals, tot i que amb uns paràmetres molt més restrictius que els definits a la Llei Turística i sempre que l'establiment vagi lligat a una explotació agrària.

El PIAT manté el límit màxim de places turístiques per Mallorca en 430.000, reduint el nombre de places que permetia la llei turística anterior, repartides en ETH (Estades Turístiques en Habitatges) i EAT (Estades en Allotjament Turístic) sempre seguint la premissa del concepte d'equilibri territorial.

Una vegada esgotat el període de suspensió de llicències, que acaba amb l'aprovació definitiva del pla, i mentre els ajuntaments adapten els seus planejaments, es redueix la borsa temporal de 43.000 a 32.000 places (22.000 ETH i 10.000 EAT) durant els 4 anys següents a l'aprovació definitiva del pla.

Val a dir que d'aquestes 32.000 places de la borsa, més de 18.000 ja s'han consumit en els darrers 2 anys (des de l'aprovació inicial del pla).

No es permetran noves places turístiques a zones madures i saturades i que no estiguin contemplades a planejament, a excepció de les llevat de les de modalitat d'ETH60 (que només es podien comercialitzar durant dos mesos l'any). Es manté la zonificació per a la regulació del lloguer turístic.

El nou redactat incorpora mesures més restrictives i sostenibles, especialment, referents a mesures d'estalvi d'aigua i ús d'energies renovables. S'han augmentat considerablement les exigències d'eficiència de consum d'aigua i per assegurar una major sostenibilitat dels establiments turístics, s'han incrementat les exigències d'eficiència energètica als establiments hotelers, que hauran d'augmentar una lletra el seu grau d'eficiència i han de produir un 70% del seu consum propi amb energies renovables.

La consellera Garcías ha comparegut acompanyada pel director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, i ha agraït tant a l'actual com a l'anterior equip del departament de Territori la feina feta durant els darrers 5 anys.

Vídeos

Roda de premsa PIAT