Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Nou hores per transformar residus tèxtils en ecodissenys de moda

Nou hores per transformar residus tèxtils en ecodissenys de moda

(12/12/2022)

Arrenca la VII Marató de Reciclatge Creatiu de Roba

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, acompanyats de la directora general de la Fundació Deixalles, Francesca Martí, i del director general de Residus i Educació Ambiental del Govern, Sebastià Sansó, han participat en l’arrencada de la VII Marató de Reciclatge Creatiu de Roba, un esdeveniment que ha de servir per contribuir a canviar el comportament quotidià de consum i producció.

L’activitat consisteix en una marató de nou hores de durada, en la qual les persones participants, siguin dissenyadores, modistes o aficionades a la moda, han de dissenyar, amb imaginació i creativitat, peces de roba únicament a partir de roba procedent de la recollida selectiva. Els premis de la marató són els següents: primer premi, un xec de 600 €; segon premi, un xec de 300 €, i el tercer premi és un val per a sis persones per dormir en un refugi del Consell de Mallorca.

La iniciativa promoguda per la Fundació Deixalles, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, amb la col·laboració del Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears, cerca crear consciència sobre la problemàtica dels residus tèxtils amb l’objectiu d’augmentar la sensibilització ciutadana dels nous dissenyadors. La marató serveix com un bon exemple d’economia circular i de la importància d’allargar la vida útil de la roba. La Marató de Reciclatge Creatiu de Roba també aposta per representar la diversitat de talles i morfologies que es donen en la realitat i, per això, en aquesta edició hi ha 14 maniquins de talles diverses (entre les talles 38-40 i 46-48).

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha donat ànims i molta sort als participants i, alhora, ha aprofitat per recordar la necessitat de «començar a canviar el xip i deixar d’associar la paraula residu a un problema i començar a relacionar-la amb una oportunitat. La indústria de la moda ha d’ajudar a promoure l’ecodisseny, prevenir els residus tèxtils i, sobretot, apostar per la reutilització. La moda presta (fast fashion) i la roba de baix cost són un problema mundial, que suposa un repte nou en la gestió de residus. Com algú ja ha dit amb anterioritat, "la roba és el nou plàstic"», ha destacat la consellera Ribot.

Per la seva banda, la directora general de Fundació Deixalles, Francesca Martí ha explicat que «feim la marató per sensibilitzar sobre l’impacte ambiental i l’impacte social de la roba i també sobre les possibilitats de poder ser diferents i poder vestir de talles diferents», per això ha animat els participants a «fer creacions també des d’aquesta perspectiva». «Estam molt contentes, perquè ens encanta veure cares conegudes, de persones que sempre hi han estat implicades, però que hi hagi cares noves vol dir que també hi ha una esperança i que en el futur la indústria de la moda canviarà», ha conclòs Martí.  

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus del passat mes de novembre va tenir com a tema central el problema dels residus tèxtils amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la prevenció a l’hora de generar residus. La Direcció Insular de Residus del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient va impulsar un programa d’activitats, tant per a públic infantil com per a adult, per conscienciar la societat. Es varen fer tallers, com el de reciclatge de valor afegit (upcycling): «Aprèn a arreglar i transformar la roba», el taller de camisetes: «Aprèn a transformar una camiseta en bossa» i també obres de teatre com Teatre Fast-Tick: «Què s’amaga darrere les etiquetes de roba que duim?».