Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca col·labora un any més amb FIRAB! amb la cessió del Teatre Principal de Palma

El Consell de Mallorca col·labora un any més amb FIRAB! amb la cessió del Teatre Principal de Palma

(31/07/2019)

La cinquena edició de la FiraB!, que tendrà lloc entre el 3 i el 6 d’octubre a Palma, comptarà amb la participació del Consell de Mallorca mitjançant la cessió del Teatre Principal de Palma per a la representació de 7 espectacles, entre els quals el concert inaugural que oferirà l’artista mallorquina Maika Makovski i les coproduccions Mar de Fons i TransBord.

Així ho ha explicat la vicepresidenta del Consell i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, durant la presentació de la FiraB!, el programa de la qual enguany preveu 55 concerts i 30 actuacions d’arts escèniques. La programació artística compta amb un 70% d’artistes de les Illes Balears i un 30% d’artistes estatals i internacionals. Pel que fa a la participació, es preveu l’assistència de 17.000 espectadors i 900 professionals acreditats.

Durant la presentació de la FiraB!, Busquets ha considerat que la fira és un exemple de com, si es fa xarxa, s’aconsegueixen bons resultats. En aquest sentit, la consellera insular de Cultura ha destacat que “n’és un exemple a dos nivells, tant per la col·laboració institucional, que possibilitat que ja siguin 5 edicions de la FiraB!, i també perquè és una mostra de com d'important és establir sinergies entre artistes, de les illes i també de Catalunya i País Valencià”.

Respecte de l’edició de l’any anterior, s’ha augmentat el nombre d’espectacles, ja que en l’anterior edició se’n programaren 69. En aquesta programació, destaca la clara presència femenina: més del 40% dels espectacles d’arts escèniques han estat creats per dones (13 de 30); més del 90% dels espectacles d’arts escèniques (28 de 30) tenen participació de dones, tant en la part artística com tècnica; i més del 40% dels concerts tenen participació de dones (24 de 55).

A la presentació hi han participat la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern, Pilar Costa, i el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Mateu Malondra, i la coordinadora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francesca Niell. A més, hi han estat presents Margarita Pérez-Villegas, directora de la Fundació la Caixa, i representants d’Illescena i de diversos grups i companyies participants. La presentació també ha comptat amb una petita actuació de Roger Pistola, un dels cantants que participaran en aquesta edició de la FiraB!.

El Teatre Principal a la FiraB!

Enguany s'acolliran 7 espectacles (incloent el concert inaugural de Maika Makovski), 3 a la Sala Gran i 4 a la Sala Petita, en una setmana repleta d'activitats. També s'establirà un punt d'encontre a la Sala de Tertúlies durant la setmana de la fira.

Entre els espectacles destaquen dues de les coproduccions del Teatre Principal: Mar de Fons coproducció amb Iguana Teatre i el Teatre Lliure, i TransBord, un espectacle d'Assun Planas que guanyà la convocatòria de coproduccions de text.

La programació musical d’enguany comprèn un ventall d’estils que va del jazz a les músiques del món, passant per l’electrònica, el pop, el rock o la música clàssica. En arts escèniques, compta amb muntatges de teatre de text, circ, dansa, teatre físic, teatre d’objectes i noves dramatúrgies.

Pel que fa als escenaris, la FiraB! tendrà lloc en teatres i espais emblemàtics de la ciutat de Palma: els teatres municipals, cedits per l’Ajuntament de Palma, Mar i Terra, Xesc Forteza i Catalina Valls; Can Balaguer, les dues sales del Teatre Principal, cedit pel Consell de Mallorca, i Can Alcover, l’Arxiu del Regne de Mallorca, l’ESADIB, el Museu de Mallorca, l’Espai el Tub, la Sala Sabotage i la plaça Major i la zona de Portella al Parc de la Mar. Una de les grans novetats d’enguany és que la fira tindrà el Caixaforum de Palma com a nou espai per a les jornades professionals

En quant al programa d’intercanvis enguany el nombre d’entitats vinculades al món de la música participants ha augmentat fins a cinc:

1. Buma Cultuur, ens de promoció de la música holandesa, que depèn de Buma/Stemra, societat de gestió de drets d’Holanda, organitzadora de les fires InJazz i Eurosonic Norderslag

2. Westside Music Sweden, entitat de promoció de la cultura de Göteborg (Suècia), connectada amb el festival Live at Heart (Örebro).

3. Associació cultural d’Orfeu, Águeda (Portugal).

4. Igor Butman Group, de Rússia, organitzador de la fira Jazz Across Borders.

5. Col·lectiu MIRR, de París.