Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Cladera reivindica els consells com a palanca de modernització de les illes

Cladera reivindica els consells com a palanca de modernització de les illes

(31/08/2021)

“Som claus en la recuperació i necessitam els fons europeus per ser-ho també en la transformació econòmica i social d’aquesta terra” ha destacat a Eivissa en la IV Conferència de Presidents

També ha valorat positivament l’avanç en la tramitació de la Llei de Consells

 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha participat avui a Eivissa a la IV Conferència de presidents d’aquesta legislatura, presidida per Francina Armengol i juntament amb les presidentes i president dels consells d’Eivissa, Menorca i Formentera, Vicente Marí, Susana Mora i Alejandra Ferrer, respectivament.

Durant la Conferència de Presidents, Catalina Cladera ha reivindicat el paper dels consells insulars, i en concret del Consell de Mallorca, com a palanca de modernització a les Illes Balears. “Som claus en la recuperació i necessitam els fons europeus per ser-ho també en la transformació econòmica i social d’aquesta terra” ha destacat Cladera, que també ha defensat les institucions insulars com a impulsores i catalitzadores de projectes municipals a cadascuna de les illes. “Demanam tenir un paper clau de coordinació amb el Govern però també amb els ajuntaments de Mallorca en la gestió d’aquests fons, per desenvolupar les polítiques de recuperació i transformació que necessita l’illa i ser més sostenible, cohesionada socialment, igualitària i alineada amb agenda 2030”. Ha recordat el paper de la institució insular en la reactivació econòmica i turística, tant en la gestió d’ajuts directes als sectors econòmics com en la mobilització de recursos econòmics i suport als ajuntaments.

Cladera també s’ha mostrat satisfeta que el Consell de Govern aprovi el projecte de Llei de Consells durant el mes de setembre i insti al Govern central a reformar la Llei de Bases de Règim local . “Avui hem fet una passa significativa en un tema cabdal per al Consell i en el qual hi duim fent feina des del principi de la legislatura”, ha dit. “Els consells insulars no som només entitats locals ni funcionam com les diputacions, sinó que exercim també competències autonòmiques i l’aprovació de la llei potenciarà aquesta naturalesa autonòmica i permetrà una gestió més àgil i moderna dels serveis públics” ha expressat.

Un altre dels acords de la IV Conferència de Presidents ha estat, per tal de pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia en les institucions insulars, la incorporació de nous recursos per part del Govern als consells, provinents del fons estatal Covid 2020, del tram relatiu a la caiguda d’ingressos tributaris. Es destinaran als consells 22 milions més, que a Mallorca es correspon amb una aportació addicional de 15,6 milions per compensar la caiguda d’ingressos en la liquidació de 2020 del sistema de finançament de les institucions insulars

També s’ha aprovat un acord pel qual els governs insulars es comprometen a participar en l’elaboració de l’Estratègia autonòmica de repte demogràfic de les Balears, defensant Govern i consells una posició comuna davant els desequilibris poblacionals de les illes, com l’increment intens de la població i l’impacte de la població flotant estacional.