Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Normalització Lingüística crea dues pàgines web per millorar el domini del català dels parlants

Normalització Lingüística crea dues pàgines web per millorar el domini del català dels parlants

(05/10/2022)

Foneticat i Fraseologia esdevenen un material d’autoaprenentatge per perfeccionar la pronúncia en català i conèixer la pròpia llengua a partir de les expressions

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, a través del Servei de Normalització Lingüística, ha creat dues pàgines web per tal de millorar la fonètica catalana del parlants i donar a conèixer el cos d’expressions pròpies de la llengua. Foneticat i Fraseologia esdevenen així un material d’autoaprenentatge i accessible en línia per a qualsevol dispositiu electrònic.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que «el Consell de Mallorca fa fàcil aprendre i perfeccionar el coneixement i l’ús de la llengua catalana». Mentre que el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura, ha insistit en el fet que «tots els mallorquins i mallorquines que vulguin trobaran en aquestes dues webs una eina per millorar la pronúncia i fer més rica la seva parla».

Foneticat

La pàgina web foneticat.llenguamallorca.cat és una eina que té per objectiu perfeccionar la pronúncia en català. Aquest recurs està adreçat a qualsevol catalanoparlant que tengui problemes de dicció amb algun so concret, però especialment a les persones que són referents de pronúncia com ara periodistes, actors, polítics, professors, etc.

El material didàctic està distribuït en nou temes: la e oberta, la vocal neutra, el so de ge/jota, la doble ela, la ela, la o oberta, la essa sonora, la ve i la xeix. Cada so té tres parts. El primer és l’autodiagnòstic, que compta amb dos exercicis per saber si es reconeix el so i se sap fer. Després d’aquesta primera fase, si es conclou que es necessita treballar, s’arriba a la part d’identificació del so. Aquí s’hi troben una sèrie d’exercicis interactius per indentificar-lo correctament. Finalment, la tercera part és la producció del so d’un mateix. A través d’activitats d’enregistrament, s’aprèn a pronunciar-lo de forma més correcta.

Foneticat.cat disposa d’un total de 10 exercicis amens i intuïtius per a cada so. La intenció és parèixer més un joc que un llibre de text per tal de fer més entretingut l’aprenentatge. A més, la pàgina web té un disseny fresc, actual, senzill i mallorquí.

Fraseologia

El web fraseologia.cat pretén ser una eina de suport lingüístic per a usuaris especialitzats que cerquen solucions correctes i genuïnes d’expressions en català.

Tota la fraseologia recollida dins aquesta pàgina web prové d’una anàlisi actual de la llengua en diversos contextos: mitjans de comunicació, xarxes socials i consultes particulars a parlants. D’aquesta manera, s’ha permès documentar i incloure-hi noves expressions vinculades a la realitat de la societat actual.

A més, és un recurs participatiu en què els usuaris poden suggerir expressions que no hi estan recollides per, posteriorment, incloure-les. Per tant, es tracta d’un repositori obert on es du a terme una anàlisi continua i actualitzada. El corpus de fraseologia s’amplia a partir de les necessitats reals que els parlants manifesten.

El sistema de cerca és pràctic i àgil ja que es fa a partir d’una paraula clau (en català o en castellà) que remet a aquella expressió o expressions que la contenen i al context en el qual han estat localitzades. En el cas d’expressions incorrectes o en castellà, el resultat sempre dirigeix a l’alternativa catalana vàlida. A part del significat de cada unitat, també s’aporta informació sobre el context de producció i la funcionalitat discursiva que té.