Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Neix la Poeteca, acció i col·lecció poètica amb lletra de Blai Bonet

Neix la Poeteca, acció i col·lecció poètica amb lletra de Blai Bonet

(22/03/2019)

Un projecte del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Literària i la Casa Blai Bonet. Centre de Poesia, per a divulgar i dinamitzar la poesia catalana en la qual s’emmarca l’obra del poeta santanyiner. Una iniciativa que s’ha presentat aquest dijous, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, amb un recorregut de microrecitals a les llibreries de Palma.

La Poeteca neix lligada a la creació de la Casa Blai Bonet amb una doble dimensió. El projecte té una vessant digital on la Poeteca es concreta en la plataforma web http://secure-web.cisco.com/1iSp-1DlFd9x92xRrhIPvkoZprtsi4hmgFiJKJDckRWMUPJ5mjZbhd-MDLkmBqDpJ0C626ITIFko6qNWbEGj2T9gQLfT0i2uDa9o5-fUwNrxwI8TP5fjZj2bXZIuwymFYOQny8kqJ1QIzCXJQvCFiMo4YWHwaBmf_Mw4NVZmSAcGS7MMJuyKZpsxH_ol5ohBkrA8DlJ9JxVWKrMwpHXHVlQ/http%3A%2F%2Fwww.poeteca.cat, en la qual es recullen continguts poètics i propostes de dinamització; i una vessant presencial, on la Poeteca es materialitzarà en l’espai biblioteca de la futura casa Blai Bonet, ubicada a Santanyí, que acollirà fons bibliogràfics especialitzats en poesia i fomentarà la creació i lectura poètica a través d’activitats de dinamització regulars.

 
"No basta amb crear noves infraestructures culturals sinó que cal dotar-les de contingut" ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, per a qui la posada en marxa de la Poeteca defineix clarament com serà la Casa Blai Bonet "un projecte obert, acollidor d'altres llegats poètics en llengua catalana. I la primera passa és la integració dins aquest projecte del llegat de Blai Bonet però també del llegat poètic que ha treballat durant divuit anys Mag Poesia, de la mà d'Antoni Artigues. En aquest cas, un exercici de responsabilitat amb la feina feta per evitar que es perdi i tengui continuïtat".

 
El projecte vol recopilar les obres de la poesia catalana, posant l’accent en el fons del poeta mallorquí Blai Bonet. També treballa en la gestió i conservació d’atres llegats poètics amics de Bonet com ara el de Damià Huguet i Jaume Pomar. En aquest sentit la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells ha explicat  “posam en marxa la Poeteca, una casa de la poesia que pugui recollir l’esperit que va tenir en Blai de creació poètica i que, des d’un redol petit va crear un món inmens. D’aquesta manera volem que aquesta casa pugui acollir altres autors i sobretot molts de lectors”.

 
Aquesta iniciativa també recull i dóna continuïtat a la tasca realitzada per Antoni Artigues al portal digital Mag Poesia, des de l’any 1997, concebuda com una eina de divulgació enfocada a la voluntat de fer present la poesia en l’entorn didàctic. Així mateix també s’hi recopilen continguts del Festival de Poesia de la Mediterrània, que enguany compleix 21 edicions, amb el poemes escrits i traduïts en català del poetes que hi han participat en el Festival des del seu naixement.

 
La base de dades de la Poeteca incorpora en el seu llançament devers 1.000 poemes, de prop de 300 autors, una recopilació que s’anirà incrementat durant tot l’any amb la incorporació del llegat de Mag Poesia (600 autors) i l’històric del Festival de Poesia, projectant un corpus global de més de 5.000 poemes accessibles a la carta.

 
L’acció poètica d’aquest projecte es materialitza en un espai dedicat a la dinamització, amb calendari d’activitats organitzades a la Casa Blai Bonet de Santanyí: un centre dinàmic d’exposicions, activitats i residència poètica on bulliran paraules i es cuinaran versos.

 
El llançament del portal Poeteca ha tengut lloc avui coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb un acte en forma de ruta de recitals per algunes llibreries de Palma, acció organitzada en col·laboració amb el Gremi de Llibreters de Mallorca.

¿¿¿¿¿¿¿