Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mobilitat i Infraestructures presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles al far de Formentor amb la resta d’administracions competents

Mobilitat i Infraestructures presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles al far de Formentor amb la resta d’administracions competents

(07/06/2022)

Del 23 de juny al 15 de setembre s’hi podrà accedir en transport públic, a peu o en bicicleta, de les 10.00 fins a les 22.30 hores

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha presentat aquest dimarts les mesures per controlar l’accés de vehicles en l’Ma-2210 fins a Formentor que començaran el 23 de juny i acabaran el 15 de setembre, ambdós inclosos. Les diferents administracions implicades en la restricció també han participat en la roda de premsa: Direcció General de Transports de les Illes Balears, Consorci de Transports de Mallorca,  Direcció General de Trànsit, Agrupació de la Guàrdia Civil, Autoritat Portuària i Ajuntament de Pollença.


Aquest any, les restriccions no podran començar el 15 de juny, com era habitual, a causa de les obres que Autoritat Portuària està duent a terme dins l’àmbit de la seva competència al darrer tram de la carretera d’accés a Formentor. Aquestes obres consisteixen en la restitució del mur que es va enfonsar, fa mesos.
Durant el període de les restriccions, l’accés a l’Ma-2210 estarà restringit de les 10.00 a les 22.30 h. Com a novetat respecte de l’any passat, l’horari de la limitació s’ha ampliat de les 19.00 a les 22.30 h. S’estableixen dos nivells de restricció per on només podran circular vehicles autoritzats, transport públic, serveis d’emergències i bicicletes. El primer nivell comença al Port de Pollença i es perllonga fins a la platja de Formentor. El segon, des de la platja de Formentor fins al far.


El conseller Sevillano ha explicat que «un any més implementam aquesta limitació de l’accés a la península de Formentor per qüestions de seguretat vial, així com de protecció territorial i mediambiental d’un indret tan sensible. Volem protegir Formentor dels excessos i de la massificació. Volem que la gent pugui gaudir d’un espai tan meravellós com és Formentor, però s’haurà de fer d’una manera més sostenible i respectuós amb el mediambient, com és ara el transport públic o la bicicleta». 


«A més, enguany implementam dues millores: d’una banda, disposarem un panell de missatgeria variable (PMV) abans d’arribar a la rotonda que inicia la carretera, per informar els conductors de les places disponibles de pàrquing, per a aquelles persones que puguin justificar-ne l’accés mitjançant el tiquet d’aparcament. Una vegada els aparcaments estiguin complets, s’avisarà en el panell i només s’hi podrà accedir mitjançant transport públic, ja que no hi haurà lloc per aparcar. D’una altra banda, hem augmentat l’horari de restricció fins les 22.30 h  per evitar les aglomeracions i els problemes de seguretat que varen sorgir l’any passat per anar a veure massivament la posta de sol. Es podrà continuar gaudint d’aquesta experiència, però s’haurà de fer en transport públic, com ja he dit: tant per qüestions de seguretat com de protecció mediambiental». 


Mesures de la DGT


Els vehicles que compleixen amb els requisits per poder circular per la zona restringida han de demanar l’acreditació amb una antelació mínima de tres dies hàbils. Podeu demanar informació a: formentor@dgt.es.


TRAM 1. Formentor platja (del PK 2 al PK 8,7)


Pel que fa a l’acreditació en aquest primer tram, es pot sol·licitar amb una antelació de tres dies hàbils abans d’accedir-hi o després, dins dels 3 dies hàbils següents d’haver-hi accedit, justificant l’aparcament legalment establert mitjançant el tiquet de pàrquing. Per això, i per a més informació de les justificacions de tiquets admesos al tram comprès entre el quilòmetre 2 i el 8,7, cal enviar un missatge al correu electrònic ticketsformentor@dgt.es indicat en l’assumpte «Formentor platja».
Els residents poden obtenir les seves autoritzacions, les dels visitants i les dels serveis que s’han de prestar en la seva propietat. Amb la novetat que enguany els residents ja acreditats en anys anteriors disposaran d’una aplicació de la DGT en la qual podran sol·licitar autoritzacions directament i obtenir-les en temps real a partir del correu electrònic acreditat prèviament amb aquesta finalitat. Se’ls informarà des del correu electrònic: formentor@dgt.es.


Tram 2. Far de Formentor (del PK 8,7 al PK 19,6)  


En el segon tram, que va des de platja de Formentor al far de Formentor, obtindran autorització sempre de manera prèvia i els sol·licitants rebran la informació mitjançant el correu formentor@dgt.es. D’aquesta manera, se’ls indicarà què han de fer per obtenir l’autorització. Enguany, si són residents ja acreditats, podran sol·licitar autoritzacions directament i a temps real mitjançant l’aplicació indicada. Se’ls informarà quan contactin amb el correu formentor@dgt.es.
Formentor far i Formentor platja.


La cap provincial de Trànsit de la DGT, Francisca Ramis, ha detallat que «la manera més adequada d’accedir a Formentor platja i Formentor far és fent ús del bus llançadora durant el període d’aplicació de les mesures. Hi ha instal·lats lectors de matrícula en els dos sentits que monitoren les entrades i sortides de vehicles i comproven si estan autoritzats». A més, ha explicat que «els vehicles sense autorització s’exposen a ser sancionats amb una multa econòmica que pot arribar als 200 euros».


La forma més segura d’accedir-hi durant l’aplicació de les mesures és en bus llançadora. També, l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil controlarà la zona per constatar que els vehicles que hi circulen compleixen amb la normativa i estan aparcats en les zones permeses.


 El servei d’autobús


Es recomana utilitzar el transport públic de les Illes Balears (TIB) per accedir a la península de Formentor. El TIB ofereix la línia de bus 334: Alcúdia - Port de Pollença - far de Formentor. La línia té aturades al mirador del Colomer, platja de Formentor, Cala Figuera–Cala Murta i al far de Formentor. Els usuaris que arriben en cotxe al Port de Pollença poden aparcar als vials de servei de la ronda de circumval·lació on hi ha disponibles tres aturades de bus en sentit Formentor: Estació (45051); Bóquer i Can Sigala. 


El director general de Mobilitat i  Transport Terrestre del Govern de les Illes Balears, Jaume Mateu, ha explicat que «fa tres anys que habilitam línies de bus que ofereixen una alternativa al cotxe per a la gent que vol accedir fins al far o a la zona de la platja, que són les àrees restringides. Aquesta alternativa de transport públic és la més segura i sostenible, i enguany s’ha adequat a l’ampliació d’horaris establerta».


Hi haurà un servei cada 35 minuts i la línia funcionarà amb 7 busos de 12 metres. Al tram entre la platja de Formentor i el far pujaran dos busos junts, per donar la màxima capacitat possible a la línia. Comparat amb l’any passat, l’oferta augmenta de forma important de 14 anades i tornades l’any 2021 fins a 20 anades i tornades aquest estiu. L’any passat la darrera sortida del far estava programada a les 18.20 h mentre que enguany aquesta darrera sortida serà a les 21.50 h per cobrir tot l’horari ampliat de les restriccions.


Millora de la mobilitat


El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca també està treballant en el reforç d’aquesta mesura a través de la senyalització (cartells d’informació, senyals de perill, identificació de prioritat…) i tots aquells que siguin necessaris per assegurar l’assimilació correcta de la mesura per part dels usuaris. A més, hi haurà informadors en els punts de la restricció per solucionar els dubtes dels conductors que vulguin accedir al far i els recordaran que poden resoldre els dubtes abans d’accedir-hi, enviant un correu electrònic a formentor@dgt.es. També és dura a terme una campanya de difusió i d’informació de les restriccions i de com accedir al far, a mitjans de comunicació i al web del Consell.


Col·laboració interadministrativa


La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per aquest motiu, les diferents administracions implicades en la gestió, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Pollença, han unit esforços per millorar la mobilitat d’aquest espai emblemàtic.
En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient i Seguretat a l'Ajuntament de Pollença, Maria Buades, ha agraït a les diferents administracions que «treballin per mantenir i conservar un paratge tan especial com és el cap de Formentor».
 

Vídeos

Formentor