Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Miquel Ensenyat presenta la Ruta Cultural Europea Ramon Llull a Brussel·les

Miquel Ensenyat presenta la Ruta Cultural Europea Ramon Llull a Brussel·les

(11/04/2017)

El president del Consell de Mallorca ha explicat al Parlament Europeu el recorregut dedicat a l’escriptor i filòsof juntament amb representants del Cercle d’Economia de Mallorca i l’eurodiputada Rosa Estaràs. S’ha fet la presentació de la ruta a parlamentaris europeus, delegacions dels països per on transita la ruta i el cap de gabinet del president del Parlament Europeu

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el president del Cercle d’Economia de Mallorca, Andreu Rotger, i el responsable de Cultura de l’entitat, Bartomeu Llinàs, han presentat al Parlament Europeu la Ruta Cultural Europea Ramon Llull que impulsen conjuntament.  

 

Miquel Ensenyat ha declarat que "Europa no existiria sense la tasca de persones amb el pensament i l'esperit viatger de Ramon Llull, bona part de la ruta ja existeix perquè el nostre savi més universal deixà petjada per on passà". El president del Consell de Mallorca també ha destacat que "aquesta ruta és un exemple de col·laboració entre institucions i entitats deixant fora els interessos particulars o les sigles dels partits polítics". 

 

La delegació mallorquina, juntament amb l’eurodiputada Rosa Estaràs, han presentat la ruta cultural dedicada a Ramon Llull a eurodiputats i delegacions dels països on s’espera que tengui aturades i punts d’interès aquest itinerari.

 

També ha tengut lloc una trobada del president Ensenyat, els representants del Cercle d’Economia i Rosa Estaràs amb Diego Ganga, cap de Gabinet del President del Parlament Europeu per explicar-li el projecte.

 

Els passos a seguir que s’han presentat avui a les instàncies europees són:

 

Elaborar l'avantprojecte de la Ruta Ramon Llull del Consell d'Europa, document base per a l'elaboració del projecte corresponent amb la participació dels territoris que s'impliquin.

 

Comptar amb la Universitat dels Illes Balears per crear una xarxa de col·laboració entre les diverses universitats dels territoris participants.  

 

Crear un Consell Assessor amb lul·listes, experts en turisme i en gestió cultural a més de representants de la Universitat dels Illes Balears, del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona, ​​Raimundus Lullus Institut, Universitat de Freiburg i Studia Lulliana.

 

Establir un Comissionat, (amb dues vessants una de gestió, i una altra científic cultural i turística) per a la consecució de la Ruta Europea Ramon Llull.

 

Establir contactes amb l'Institut Europeu dels Itineraris Culturals amb seu a Luxemburg.

 

I preparar un cronograma de Treball.

 

Una proposta de ruta

 


L'Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d'Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors. Són un patrimoni cultural viu, democràticament definit, no només per la seva bellesa o antiguitat, sinó perquè faciliten l'intercanvi, l'enriquiment mutu, la cooperació i la creació d'una identitat europea comuna.

 


Amb els itineraris culturals es pretén anar més enllà del simple llançament de productes culturals o turístics, i s'aposta per la protecció dels valors culturals europeus, per tal de fomentar noves formes de trobada entre la ciutadania, posar en valor patrimonis poc coneguts i desenvolupar programes de cooperació.

 

Les característiques que acompanyen Ramon Llull són les quals fan possible que aquesta ruta que es proposa, estigui plenament en consonància amb l'Acord sobre itineraris culturals del Consell d'Europa



La ruta s'emmarcaria dins l'espai dels estats següents: Espanya, França, Itàlia, Alemanya -atesa la importància que té la Universitat de Friburg sobre la temàtica lul·liana-,Tunísia, Algèria, Xipre, Armènia i Israel. Els llocs i les poblacions implicades en cada un dels països podria ser el següent; a Espanya, a més dels llocs lul·lians de Mallorca abans ressenyats, Sant Jaume de Compostel·la i Barcelona; a França, Santa Maria de Rocamador (Querci), Montpeller, París, Lió, Poitiers, Marsella, Avinyó, Viena del Delfinat; a Itàlia -Roma, Gènova, Nàpols, Lucera, Pisa, Messina i Monreale (Sicília); a Tunísia, Tunis; a Algèria, Bugia; a Xipre, Limassol; a Armènia, la costa d' Iskenderum i a Israel, Jerusalem.

 
 
Dels 34 itineraris del Consell d'Europa, 21 compten amb participació de l'Estat espanyol. El primer es va fer l'any 1987: els camins de Sant Jaume de Galícia. Altres itineraris són: la ruta dels fenicis, el llegat andalusí, l'itinerari europeu dels cistercencs, la ruta del megalitisme, de Carles V, de Napoleó i, en preparació, la ruta via Carlemany.

 

La Ruta Cultural Europea Ramon Llull va ser presentada davant els representants de les institucions i entitats de la societat civil de Mallorca el passat 1 de juny al monestir de la Real. La voluntat de la ruta és que la commemoració dels 700 de la mort de Ramon Llull deixi un llegat per conèixer i aprofundir en la figura de l'escriptor i filòsof.