Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Més de 1.000 persones han participat en els actes organitzats pel Consell per celebrar la Diada de Mallorca

Més de 1.000 persones han participat en els actes organitzats pel Consell per celebrar la Diada de Mallorca

(14/01/2022)

El conseller de Presidència Javier de Juan ha remarcat que en el context sanitari actual les activitats han tengut bona acollida i també ha destacat la inclusió per primera vegada de la visita al refugi antiari

El Consell de Mallorca ha organitzat diverses activitats des del 10 de desembre fins al dia 31 d'aquest mes, amb motiu de la Diada de Mallorca. Activitats culturals a diferents municipis de l'illa, rutes naturals i patrimonials, visites teatralitzades, contacontes i per primera vegada visites al Refugi Antiaeri ubicat a l'edifici del Palau del Consell.

El conseller de Juan ha destacat la bona acollida de les activitats en el context sanitari actual, sobretot les realitzades a l'exterior en les quals s'ha cobert un 90% de places en relació amb l'aforament permès. "Estam molt satisfets. Tot i l'entorn complicat derivat de la pandèmia, s'ha fet una Diada molt participada, amb moltes activitats interessants arreu de Mallorca", ha dit el conseller. També ha remarcat l'ampliació de les visites teatralitzades, i la inclusió al programa de dues visites guiades i una conferència al Refugi Antiaeri del Palau del Consell, per poder conèixer aquest patrimoni.

El programa ha estat pensat per a totes les edats i adaptat a les circumstàncies que marca la pandèmia, garantint la seguretat dels assistents. Més de 1.000 persones han gaudit de l'oferta cultural del programa de la Diada de Mallorca 2021.

S'ha fet concerts de música, teatre, també en format per a famílies en diferents municipis de Mallorca. Les propostes basades en la música oferien amb una diversitat d'estils des de la música clàssica, swing, folk, d'autor, música per famílies, nadales, així com propostes d'arts escèniques, totes elles estan dins el Catàleg d'Activitats Culturals del Consell de Mallorca del Departament de Cultura del Consell (CACIM).

Entre les activitats culturals que es varen dur a terme destaquen La Movida, El Musical, que es va representar el 17 de desembre a Costa Nord, Valldemossa; el grup Duet D 2, va actuar a l'esglèsia de Son Carrió a Sant Llorenç des Cadassar, el 18 de desembre; Assac Cantem Nadales va oferir un concert el 23 de desembre al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor; l'espectacle Broadway Bites es va poder veure el 26 de desembre al Teatre Municipal de Binissalem; l'obra L'Etern Mecanoscrit es va representar el 26 de desembre al Teatre Municipal de Vilafranca; Marta Elka amb Cançons de la Maternitat va actuar el 27 de desembre al Teatre Municipal de Muro; La Pruna La Lluna es va representar el 29 de desembre al Casal de Cultura de Pere Capella d'Algaida; Dragonera Tango, el 30 de desembre a la Casa del Poble d'Esporles i Nosaltres dos i altres herbes, el mateix dia al Teatre de Bunyola.

D'altra banda, s'han dut a terme deu rutes naturals i patrimonials dins finques del Consell de Mallorca: dues a So n'Amer, dues a Raixa, dues a Son Macip, dues a Tossals Verds i dues a Sa Coma d'en Vidal. D'aquestes rutes, tres s'han adaptat a l'àmbit familiar. També s'ha realitzat una ruta específica per a persones amb mobilitat reduïda, deficiència visual o auditiva.

Així mateix s'ha tornat a oferir per segon any les visites teatralitzades que tenen l'objectiu difondre el context històric de la Diada de Mallorca a espais emblemàtics. En total s'han dut a terme 3 activitats una visita a Raixa, una a Lluc i una visita al Consell de Mallorca.

Al contacontes del desert els familiars, nins i nines que han pogut assistir han escoltat com un mestre sahrauí explicava un conte en llengua original, hassania, traduït per una professora acompanyant. El mestre també va explicar com és la vida als campaments de refugiats, perquè els infants puguin tenir una petita aproximació a la realitat en què viuen els sahrauís a l'exili.

Una nova activitat dins del programa de la Diada d'aquesta darrera edició ha estat la que s'ha organitzat al voltant dels refugis antiaeris utilitzats durant la Guerra Civil, un dels quals es conserva encara al Palau del Consell. A Palma, es varen construir devers 130 refugis públics i més de 600 de particulars. Finalitzada la guerra, varen ser cegats, i amb el temps quedaren oblidats. L'activitat va ser conduïda per Bartomeu Fiol, investigador especialista en la matèria. Unes 90 persones varen poder visitar aquest patrimoni desconegut.

Durant el mes de desembre s'han comptabilitzat que 12.664 persones han visitat Palau Reial per veure el betlem o per assistir a qualque activitat de la Diada 2021 com l'exposició sobre els objectius de Desenvolupament Sostenible 'Compromesos amb l'Agenda 2030', que es va inaugurar el dia 10 de desembre.

L'acte central de la Diada de Mallorca va tenir lloc el 17 de desembre, al Teatre Principal amb el lliurament premis, honors i distincions del Consell de Mallorca del 2021 a persones, empreses i entitats que han destacat per la seva trajectòria i la seva contribució a Mallorca. El 19 de desembre dins del progama d’actes de la Diada i com a tancament del  any que s’ha celebrat el desè aniversari de la distinció de la Unesco a la serra de la Tramuntana com a patrimoni de la Humanitat es va projectar al Teatre Principal  ‘A Muntanya’.