Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Margarita Jofre, primera dona que fundà una associació a tot l'Estat, ja té una placa commemorativa a Andratx

Margarita Jofre, primera dona que fundà una associació a tot l'Estat, ja té una placa commemorativa a Andratx

(05/08/2017)

Es tracta de la primera presidenta de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca que enguany celebra el seu 75 aniversari i juntament amb les institucions com el Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Andratx s'ha volgut recordar el seu llegat.

Fou una dona privilegiada, que pogué estudiar a Barcelona malgrat ser una persona sorda. L'andritxola Margarita Jofre va compartir tot el que havia après amb la resta del col·lectiu de persones sordes de Mallorca que no havien pogut accedir a una educació. La seva lluita es transformà en una força comunitària i es creà la primera Associació de Persones Sordes de l'illa, de la qual Jofre en fou la presidenta i fundadora.

D'això ara ja en fa, 75 anys i s'han aconseguit moltes fites i s'ha millorat la vida de les persones sordes, malgrat que encara quedin moltes altres barreres per superar.

Avui el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, han assistit a la descoberta d'una placa commemorativa a la casa natal de Margarita Jofre a Andratx juntament amb la batlessa del municipi Katia Rouarch i el director insular de Cooperació Local i Caça, Joan Manera.

A l'acte, organitzat per l'Ajuntament, també hi ha participat els representants de les persones sordes en l'àmbit estatal, autonòmic i mallorquí, Concha Díaz, presidenta de la Confederació Estatal de Persones Sordes d'Espanya; Marc Pons, president de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears i Ana Maria Ruiz, presidenta de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca (APSM) ; que han celebrat que es reconegui una figura com Margarita Jofre des de les institucions públiques i han felicitat tant a l'Ajuntament d'Andratx per donar un espai a Jofre i la seva lluita al seu municipi i al Consell de Mallorca per impulsar el reconeixement de dones importants de Mallorca a través de la campanya Mallorca té nom de dona, a través de la qual es farà també un còmic que traspassarà fronteres i que farà arribar la història de Margarita Jofre i la lluita de la comunitat sorda més enllà.

Un acte que ha comptat amb persones sordes de Mallorca i de la resta de l'estat que no s'han volgut perdre el 75 aniversari de l'APSM i que també han pogut disfrutar d'una actuació de ball de bot i una exposició fotogràfica de Margarita Jofre i la història de l'APSM.