Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca celebra l’Assumpció de la Mare de Déu amb l’exposició de 55 llits arreu de l’illa

Mallorca celebra l’Assumpció de la Mare de Déu amb l’exposició de 55 llits arreu de l’illa

(11/08/2021)

El Consell de Mallorca estudia iniciar els tràmits per protegir el conjunt monumental.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca impulsa un any més un programa per donar a conèixer l’antiga tradició dels Llits de la Mare de Déu que es munten a les esglésies de l'illa amb motiu de la festivitat de l’Assumpció, el 15 d’agost. Una iniciativa posada en marxa el 2010 pel Consell i el Bisbat de Mallorca per a la difusió dels monuments en honor a la Mare de Déu d’agost a través d’un espai web. 

D’aquesta manera des del Consell es vol donar continuïtat a la festa religiosa que enrevolta la Mare de Déu i els béns patrimonials que mostren la dormició creant una escenografia que recorda els darrers dies de la vida de la Verge. «Som molts conscients de la importància que té cada imatge de la Mare de Déu a nivell individual, però encara més de la importància del seu conjunt. Per aquest motiu, ens plantejam iniciar un expedient de protecció del conjunt complet pel seu gran valor monumental i patrimonial» ha afirmat la directora insular de Patrimoni Kika Coll. 

Enguany, 55 esglésies de Mallorca, 42 de la part forana i 13 de Palma, exhibiran els Llits de la Mare de Déu morta. Es tracta d’una imatge jacent dalt d’un tàlem guardat per àngels que la vetlen durant un període. Representen muntatges efímers de gran qualitat artística amb aportacions des del segle XV al segle XX. Unes peces que es podran visitar durant tot el mes d’agost a diferents punts de l’illa.

El projecte es canalitza en la pàgina web www.assumpciodelamarededeu.net, un espai digital on s’hi pot trobar tot el programa cultural de la festivitat, horaris de les esglésies i convents que exposen documents, catàlegs, informació general i, a més, compta amb un apartat multimèdia amb vídeos relacionats amb la celebració. «És una eina que complementa la informació que pot rebre el visitant, ja sigui resident o turista, de l’exposició. Però destaca el perfil d’usuari de l’investigador, el que vol anar més enllà, per això es destil•len apartats perquè puguin fer ús d’ells, com ara documents, multimèdia o el catàleg» ha explicat l’historiador i coordinador del projecte de difusió, Gabriel Carrió. 

L’espai web conté un avís sobre les mesures sanitàries que s’han de complir per visitar els Llits de la Mare de Déu, així com enllaços a documents del Consell i del Bisbat sobre la mateixa qüestió per tal de garantir la salut pública. «Som una de les poques propostes religiosa-cultural que no s’han vist afectades per la pandèmia. Mantenim pràcticament el mateix nombre de llits respecte el 2019» ha assegurat Carrió, qui també ha matisat que això es deu a que «no és una festa que se celebri un dia tot sol, sinó que pràcticament durant tot el mes d’agost hi ha possibilitat d’anar a venerar la Mare de Déu, sempre respectant les normes de seguretat».

Entre les iniciatives organitzades al voltant de la celebració de l’Assumpció, hi ha la presentació del llibre La Mare de Déu d’agost a Sencelles. Història, patrimoni i festa, de Jordi Llabrés i Sans i Miquel Àngel Moncada i Batle, el dijous 12 d’agost, a la parròquia de Sant Pere de Sencelles; una mostra de peces vinculades a la iconografia de l’Assumpció dins l’exposició permanent del Museu de Mallorca, de dimarts a diumenge de 9.00 a 14.00 hores; i la celebració de la Festa de l’Esplendor de la Mediterrània i entrega del guardó per retre homenatge a la dona, a l’església dels Sagrats Cors (carrer de Sant Gaietà, 9, Palma) dimarts 17 d’agost a les 20.00 h.

A la roda de premsa duita a terme avui matí a l’església de Sant Francesc de Palma, també hi han assistit Josep Adrover, vicari general de la Diòcesi de Mallorca i el Pare Gregori Mateu, superior del convent de Sant Francesc.