Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Mallorca, 100% compromesa amb  el Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia

Mallorca, 100% compromesa amb  el Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia

(24/10/2019)

El Consell de Mallorca ha impulsat l’adhesió dels municipis a la iniciativa europea, que pretén reduir en un 40 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030

El Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia, una iniciativa europea a través de la qual les entitats locals es comprometen a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, ja compta amb l’adhesió de tots els municipis de Mallorca. Això arriba després de l’impuls que el Consell de Mallorca ha donat al Pacte aquests darrers anys, amb accions de difusió destinades als ajuntaments i amb línies d’ajuts econòmics per dur endavant els compromisos adquirits.

En aquest sentit, des de 2018 s’ha promogut que els municipis elaborassin un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), condició indispensable per als inscrits al Pacte. Així, l’àrea de Desenvolupament Local ha subvencionat la redacció o l’actualització d’aquests plans amb dues convocatòries (2018 i 2019) que sumen un total de 900.000 €. 

Actualment, 32 ajuntaments ja han aprovat els seus PAESC i 19 l’estan redactant amb l’ajuda econòmica del Consell insular. Per part seva, Palma i Calvià no han pogut optar a aquests ajuts, perquè superen els límits de població establerts en les convocatòries, encara que estan en procés d’adaptació als compromisos 2030 i es preveu que redactin el PAESC durant el 2020. 

A més a més, el juliol de 2019 el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local va treure una convocatòria nova perquè els ajuntaments amb un PAESC aprovat rebin finançament per implantar actuacions que s’hi recullin, com ara la substitució de l’enllumenat municipal, campanyes d’educació ambiental o plans de mobilitat. En total, es destinen 1.200.000 euros a aquesta línia d’ajuts. També cal destacar que, entre 2017 i 2018, s’han tret diferents línies d’ajuts per als ajuntaments per millorar l’eficiència energètica i reduir la contaminació atmosfèrica, amb un pressupost de 2.599.862 €.

El Consell és, juntament amb el Govern de les Illes Balears, coordinador territorial del Pacte a Mallorca. Una vegada assolida la xifra de 53 municipis adherits, la institució insular ha demanat formar part del Club del Pacte de Batles, l’interlocutor dels coordinadors territorials davant les administracions estatals i europees. D’aquesta manera, les especificitats de les Illes estarien representades a l’entitat.


El Pacte de Batles i Batlesses


El Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia és una iniciativa europea a la qual s’han inscrit més de 9.800 entitats locals compromeses a reduir en un 40 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030. Altres compromisos dels municipis signants són millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals que consumeixen energia i incrementar la producció d’energia d’origen renovable. La signatura del Pacte comporta elaborar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima on es proposen una sèrie d’actuacions per impulsar la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.