Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Localitzats dos nous derelictes en aigües de Pollença arran dels treballs de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca

Localitzats dos nous derelictes en aigües de Pollença arran dels treballs de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca

(26/02/2019)

Un d’ells és una nau d’època romana datada de l’Alt Imperi, entorn al segle I-II d.C., que transportava materials de construcció –teules-. És el primer derelicte amb aquest tipus de carregament que s’ha documentat a l’illa de Mallorca. L’altre és un vaixell d’època moderna.

Són els principals resultats de la primera fase del projecte de Carta Arqueològica Subaquàtica que el Consell de Mallorca ha dut a terme en aigües de Pollença l’any 2018, entre Cala Castell i el Port de Pollença. Unes tasques liderades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell amb el suport logístic de l’Armada, el Grup d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) i Ports de les Illes Balears, que ha mobilitzat un equip de quatre arqueòlegs subaquàtics i un patró professional.


“Estam davant un exemple de col·laboració entre institucions que no s’havia vist mai. La mar ha fet possible que ens trobem per fer realitat un projecte llargament esperat”, ha destacat el vicepresident del Consell, Francesc Miralles, “institucions, arqueòlegs, confraries de pescadors hem tengut clar, des d’un bon començament, que calia fer un front comú perquè compartim un mateix objectiu: la protecció i conservació de la riquesa patrimonial que custodien les nostres costes. Un missatge clar en defensa d’aquest patrimoni, entès no com una càrrega sinó com una oportunitat que ens ha de permetre conèixer millor la nostra història i que ens compromet a tots a vetllar per la integritat d'aquests jaciments front el risc d'espoli que pateixen aquestes restes".

 
Més d’una vintena de jaciments


Durant la realització dels treballs de prospecció s’han localitzat més d’una vintena de jaciments arqueològics entre els quals hi ha una nau de l’Alt Imperi romà que transportava un carregament de teules i una embarcació d’època moderna que encara conserva elements de fusta de l’arquitectura naval. També cal destacar la troballa d’una gran quantitat d’objectes arqueològics aïllats, bàsicament fragments de ceràmiques que es llançaven o queien accidentalment al mar, que han permès delimitar zones d’ancoratge on les embarcacions es refugiaven per fer aiguada o protegir-se del mal temps.


Al mateix temps, s’ha aprofitat per revistar l’estat de conservació dels jaciments que ja es coneixien des de fa temps, com el vaixell grec de Cala Sant Vicenç que s’enfonsà devers el segle VI a.C. Aquest derelicte, excavat al 2004 a partir d’un conveni signat entre el Consell de Mallorca i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), és l’embarcació més antiga localitzada fins ara a les Illes Balears. Les tasques de la Carta Arqueològica han comprovat que aquestes restes es troben protegides per una gruixuda capa d’arena.


Les restes arqueològiques que s’han localitzat en aquesta primera campanya s’han catalogat per mitjà d’una sèrie de fitxes de registre integrades dins la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca que contenen tota la informació dels jaciments (situació, característiques generals, estat de conservació, etc.). La consulta d’aquest document està restringida al personal investigador per assegurar la preservació de les restes arqueològiques.


El Patrimoni Arqueològic Subaquàtic de Mallorca pateix un elevat risc d’espoli, per aquesta raó, els directors de la intervenció arqueològica, juntament amb els tècnics del Consell de Mallorca i els responsables del Grup d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) han establert un conjunt de mesures de vigilància per poder de garantir la conservació dels jaciments i prevenir l’espoli.

 
La Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca


La Carta Arqueològica és un document fonamental per gestionar, investigar, conservar i difondre el patrimoni cultural subaquàtic de les nostres aigües. Després d’aquesta campanya, està previst que els treballs de Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca continuïn al 2019 amb la prospecció de la zona compresa entre el Port de Pollença i Can Picafort.


En el projecte d’elaboració d’aquesta Carta, els tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca han dividit l’illa en 4 grans zones de prospeccions: la zona Nord-oest –de Formentor a Capdepera-, que és on s’ha començat a treballar; la zona de Llevant –de Capdepera a Cap Salines-; la zona Oest –de Cap Salines a Dragonera- i la zona Nord, la més complexa, que contempla la Serra de Tramuntana. El punt de partida del projecte va ser l’any 2017 amb una campanya de prospeccions a Cabrera que va permetre revisar l’estat de conservació de 14 jaciments arqueològics.


A la presentació dels resultats d’aquesta primera campanya, celebrada aquest divendres al Club Nàutic del Port de Pollença, han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; José Ramon Moreno, capità de fragata del Sector Naval de Balears; Carlos Rodríguez Suñer, cap dels GEAS a Palma; Xavier Ramis, director general de Ports de les Illes Balears; els batles de Pollença i Alcúdia, Miquel Àngel March i Antoni Mir; el president de la Confraria de pescadors del Port de Pollença, Joan Toni Suau i l’historiador i arqueòleg, Sebastià Munar.

¿¿¿¿¿¿¿