Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Llum verda al vial cívic per a vianants i ciclistes en el camí Salard

Llum verda al vial cívic per a vianants i ciclistes en el camí Salard

(01/09/2021)

El Consell Executiu aprova els expedients de contractació dels projectes que connectaran el Rafal Nou i el polígon de Son Morro amb el carril bici, així com els de la protecció de talussos de la zona del Gorg Blau i el de pantalles acústiques a Palmanova

El Consell Executiu ha aprovat aquest matí els expedients de contractació de tres projectes impulsats per l’àrea de Mobilitat i Infraestructures de la institució insular: la millora urbana del camí Salard; el sistema de protecció de la zona del Gorg Blau davant lliscaments i despreniments rocosos i el de pantalles acústiques en la zona de Palmanova. A partir d’ara, una vegada publicats els expedients en la Plataforma de contractació estatal, les empreses interessades podran presentar les ofertes per optar-ne a l’adjudicació.

Pel que fa al camí Salard és un dels projectes més rellevants, a curt termini, del departament insular. El mes de juliol passat el Consell i l’Ajuntament de Palma van signar el conveni de col·laboració d’aquesta iniciativa, que suposarà la millora urbana entre el carrer de Biniamar i el camí Vell de Sineu.

El projecte, que executarà l’àrea de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, preveu la creació d’un vial per a ciclistes i d’un altre espai per a vianants, de prop de 1.000 metres d’extensió, entre el barri del Rafal Nou i la rotonda del camí Vell de Sineu (Ma-3011), que donarà accés al polígon industrial de Son Morro i que connectarà amb el carril bici existent. El tram disposarà d’una amplada de 3 metres de carril bici i un altre espai segregat per a vianants de 2,2 metres, que integrarà arbratge i enllumenat públic.

A més, es duran a terme una sèrie d’actuacions als voltants del camí Salard, per millorar-ne el flux de vehicles i l’accés. En concret, està previst que es rectifiqui el radi de sortida de les rotondes del Rafal Nou i la del camí Vell de Sineu, per millorar-ne el trànsit pels carrils interiors, que estan molt saturats en hora punta per les dimensions reduïdes. A la glorieta sud es proposa, a més, la creació d’un carril específic d’accés directe al camí Salard des de l’Ma-3011, per millorar-ne la connexió i per descongestionar-la. 
Com ressalta Ivan Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures, «estam molt satisfets de poder anunciar avui que aquests tres projectes seran una realitat en breu. Aconseguim d’aquesta manera donar resposta a dues peticions històricament reclamades pels veïnats de cada zona, com són el carril bici del camí Salard i les pantalles acústiques de Palmanova. Continuam apostant per projectes de petita escala, que millorin la nostra xarxa secundària i connectin zones amb la visió posada en el ciclista i en el vianant, donant alternatives a l’ús del vehicle privat. Alhora, actuam a l’entorn del Gorg Blau, amb l’objectiu important de reforçar la prevenció i seguretat en les nostres carreteres.»

El pressupost destinat en aquest projecte és de 664.939 euros, s’emmarca en les inversions del Consell de Mallorca a través de la Llei de capitalitat i permet fer realitat un projecte que respon a una reivindicació veïnal de millora de les connexions d’aquestes dues zones i que, a més, amplia la xarxa de quilòmetres de carril bici de Mallorca.
 
GORG BLAU i PALMANOVA

Pel que fa al projecte del Gorg Blau, es tracta de la instal·lació de mesures de protecció de talussos i pantalles per protegir la plataforma de la carretera Ma-10 dels lliscaments i despreniments rocosos del vessant. S’instal·laran barreres dinàmiques de protecció, per impedir que els despreniments del vessant arribin a la carretera. En aquesta mesura s’unirà la protecció en les zones que no puguin ser protegides per les barreres dinàmiques, en espais amb un nombre elevat de despreniments o amb volums importants de roca despresa.

El termini d’execució previst per a les obres en la zona del Gorg Blau és de sis mesos i el pressupost destinat al projecte ascendeix a 1.993.148 euros.

Respecte a les pantalles acústiques en la zona de Palmanova, es tracta d’una reivindicació dels veïnats que ara troba resposta. L’Ma-1 disposa de pantalles acústiques al llarg del seu recorregut pel nucli urbà de Palmanova, però existeix un focus de generació de renou a causa de la circulació viària, en el tram del carril d’incorporació, que afecta els habitatges confrontants. Per això, el projecte preveu la instal·lació de pantalles acústiques en aquest tram, amb un pressupost previst de 152.158 euros.