Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La primera planta d'orgànica serà la de Llucmajor

La primera planta d'orgànica serà la de Llucmajor

(21/04/2022)

El Ple del Consell de Mallorca declara la planta d’interès general.

La sessió ordinària del Ple del Consell de Mallorca ha declarat per primera vegada en la seva història un projecte d'interès general. En concret, es tracta de l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. L'aprovació, que ha estat per unanimitat, suposa que la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys els terminis de posada en marxa de la planta de compostatge.

El projecte 'Tanca el cercle' de construcció de les plantes de compostatge és el gran repte del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient. En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha valorat l’aprovació com una molt bona notícia i ha destacat que «no ens podem permetre esperar més, és una urgència social i ambiental, s’ha d’actuar ràpidament. Cal posar-se del costat dels productors i productores d’aliments, del medi ambient i de Mallorca i declarant el projecte d'interès general podem garantir que ho farem ara que és quan més falta ens fa».

Ribot també ha afegit que «el projecte 'Tanca el cercle' no és tan sols una qüestió estratègica clau, també és una obligació. Les diverses lleis de residus, així com els acords internacionals ens marquen objectius molt ambiciosos en matèria de reciclatge».

Amb la declaració de l’obra d’interès general pel Consell de Mallorca, la tramitació serà molt ràpida i així es pot presentar amb garanties als Fons Europeus Next Generation que els propers anys han d’arribar a Mallorca. En el context actual, s’ha obert una finestra d’oportunitats amb els fons europeus. Posicionar aquest projecte estratègic per rebre aquests fons requereix de garanties de finalització ràpides.

Nova planta de compostatge

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte 'Tanca el cercle' té relació directa amb objectius diversos de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a Llucmajor,  Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge de Llucmajor, la consellera ha destacat que «millorarà de forma significativa la sostenibilitat de Llucmajor i dels municipis del voltant i suposarà un gran estalvi econòmic en els serveis de recollides municipals, a més d'ajudar mediambientalment per a la reducció d'emissions en el transport dels bioresidus».