Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les obres públiques del Consell de Mallorca reservaran un 10 % del pressupost a la integració paisatgística

Les obres públiques del Consell de Mallorca reservaran un 10 % del pressupost a la integració paisatgística

(11/05/2021)

La presidenta, Catalina Cladera, assisteix a l’assemblea de l’Observatori del Paisatge que té per objectiu fer del paisatge un eix transversal en totes les polítiques de la institució insular.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assistit a l’assemblea de l’Observatori del Paisatge. Aquest òrgan consultiu i participatiu, que integra una trentena de membres entre entitats, col·legis professionals i institucions, i que té per objectiu fer del paisatge un eix transversal en totes les polítiques de la institució insular, s’ha reunit aquest dimarts per avançar en el full de ruta traçat fins al 2024 i que inclou 50 propostes.

Una de les propostes per posar en marxa entre enguany i l’any que ve és que totes les obres d’infraestructures i equipaments en sòl rústic del Consell de Mallorca reservin un 10 % del seu pressupost a la integració paisatgística. «És una bona iniciativa, ja que una de les nostres obligacions és mantenir i millorar el patrimoni, que és un dels atractius principals per als nostres visitants i també és important per a la nostra qualitat de vida quotidiana; tampoc no hem d’oblidar que forma part de la nostra identitat, que hem de preservar» ha assenyalat la presidenta del Consell de Mallorca.

Cladera també ha remarcat que l’Observatori és una eina elemental en el desenvolupament de dues iniciatives legislatives impulsades pel Consell de Mallorca: la Llei de la serra de Tramuntana i la Llei del paisatge. A la reunió d’avui s’ha debatut el document que serveix per encetar el procés participatiu de la Llei de la serra de Tramuntana.

Per la seva banda, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha destacat que enguany i l’any que ve es durà a terme un projecte d’integració paisatgística d’elements patrimonials al torrent Gros, ubicat al voltant de la barriada del Molinar. També es preveu crear un inventari i la catalogació de les construccions de pedra en sec i el Pla Territorial de Mallorca pretén desenvolupar el Conveni Europeu del Paisatge. 

Altres propostes planificades per l’Observatori són la creació de la ruta dels fars o la supressió de tanques i altres elements publicitaris arran de les carreteres. El pla d’actuació també preveu crear l’arxiu fotogràfic, elaborar una guia de bones pràctiques d’integració paisatgística de les construccions agràries, posar en marxa un pla especial de la ruta cultural del sistema hidràulic de Palma o crear trams d’observació del paisatge singular a les rutes. 

A final de setembre de l’any passat es va crear l’Observatori del Paisatge. L’assemblea d’aquest ens està formada per una trentena de participants: representants de tres municipis de Mallorca de la FELIB, membres dels col·legis professionals (arquitectes, geògrafs, enginyers...) i associacions i entitats relacionades amb el paisatge (GOB, ARCA, Tramuntana XXI), portaveus de tots els departaments del Consell (ja que es tracta d’incloure en les polítiques el paisatge de forma transversal) i de les direccions insulars amb competències en paisatge i perfils tècnics (Urbanisme, Territori, Medi Ambient o Patrimoni), delegats de cada partit polític amb representació al Consell i representants d’altres institucions amb competències sobre paisatge, com la Conselleria Medi Ambient del Govern Balear, la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i Delegació de Govern.