Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les millors pràctiques de les destinacions turístiques sostenibles, a debat a Mallorca amb ponents d’arreu del món

Les millors pràctiques de les destinacions turístiques sostenibles, a debat a Mallorca amb ponents d’arreu del món

(17/03/2022)

El Consell Insular i l'OMT organitzen una cimera que tractarà sobre la transformació sostenible, l'intercanvi de coneixements per part dels seus participants i lapresentació de les millors pràctiques de sostenibilitat.

El Consell de Mallorca, en coordinació amb l'Organització Mundial del Turisme, organitza la “Cimera de Destinacions Sostenibles. Liderant la Transformació”, una trobada que tindrà lloc durant els dies 7 i 8 d'abril al Palau de Congressos de Palma, amb l'objectiu d'afavorir un entorn d'intercanvi i aprenentatge, així com de promoure el coneixement de les millors pràctiques de sostenibilitat ambiental, social i econòmica que es desenvolupen al món.

L'illa serà durant diversos dies un referent internacional en matèria de sostenibilitat i turisme, concentrant als agents clau del sector, periodistes, acadèmics i tots aquells impulsors de mesures que estan contribuint a un canvi real, en un espai que els permetrà establir sinergies i liderar de manera conjunta i coordinada una veritable transformació.

Ponents

El programa inclou la presència com a ponents de destacats experts en cadascuna de les matèries que es posaran a debat. Així, en gestió de l'aigua, es comptarà amb les intervencions d'Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles; Jaume Mata, cap d'àrea de sostenibilitat turística de Visit València; o Stefan Gössling, professor de l'Escola de Negocis i Economia de la Universitat de Linnaeus (Suècia).

En gestió de residus sòlids intervendran Sandra Benbeniste Millán, directora de Sostenibilitat EMEA Iberostar Hoteles; Nina Bellucci Butler, CEO de Stina (Estats Units); Antonio Pérez, batle de Benidorm; o Andy Schroeder, cofundador d’un projecte de recuperació de plàstics oceànics dels Estats Units.

Quant a Economia Circular, està confirmada la presència de José María de Juan Alonso, CEO de Koan Consulting; Enrique Martínez, presidente de Segittur; Antoni Riera, director de la Fundació Impulsa; Jaime Ordinas, interventor de Garden Hoteles; o Elif Balci Fisunoğlu, vicegerent general de Desenvolupament i Operacions Turístiques a l’Agència de Promoció i Desenvolupament Turístic de Turquia.

L’àrea d’Anàlisi de Dades per a la Presa de Decisions en Iniciatives de Sostenibilitat Turística comptarà amb un debat moderat per Dolores Ordóñez, directora general a AnySolution, amb Dirk Glaesser, director del Programa de Desenvolupament Sostenible de l’OMT; Luis Javier Gadea Lucas, director d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Turística de Segittur; José Javier Ramasco, Investigador CSIC a IFISC (CSIC-UIB) i Sergio Guerreiro, Director, Gestión del conocimiento e innovación.

L’àrea de Desenvolupament Humà consistirà amb una altra taula rodona moderada per Alessandra Priante, directora regional a Europa de l’OMT; Catalina Alemany, gerent de Responsabilitad Social Corporativa de Riu Hotels; Lola Herrero, profesora associada i directora de l’Institut Jean-Baptiste Say ESCP Europa; i José Mañas, CEO i cofundador de Wireless DNA.

L’última part de les jornades serà per donar a conèixer les conclusions, amb una taula rodona moderada per Andreu Serra, conseller de Transició, Turisme i Esports del Consell de Mallorca, en la qual participaran Mark Tanzer, director executiu d’ABTA; Norbert Fiebig, president de German Travel Association (DRV); i Maria Frontera, presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM).

Tota la informació sobre els ponents a: https://mallorcasustainablesummit.com/ponentes/

Eixos del contingut

La “Cimera de Destinations Sostenibles. Liderant la Transformació”, que es podrà seguir de manera presencial o en línia, consistirà en dues jornades de feina basades en temes alineats amb l'acord de Glasgow, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el pla d'Acció de l'OMT i l'estratègia del Consell de Mallorca i de la Fundació Mallorca Turisme.

Els continguts a tractar es distribuiran en quatre eixos temàtics principals: aigua, residus sòlids, economia circular i anàlisi de dades per a la presa de decisions en clau sostenible.

Mallorca, destí capdavanter a Europa, treballa per a continuar sent líder en la indústria del turisme mostrant la seva capacitat per a afrontar nous reptes des de la innovació i sota la premissa irrenunciable d'un desenvolupament sostenible impulsat per tots i cadascun dels elements de la cadena de valor turística. Per això, al llarg d'aquests últims anys, l'illa ha treballat intensament per a situar-se en els espais internacionals clau, fonamentals per a la presa de decisions conseqüents amb els objectius de sostenibilitat. D'aquí ve que en els últims anys s'hagi produït l'entrada com a membre afiliat de l'OMT, la integració en la xarxa d'Observatoris de Turisme Sostenible de l'OMT, així com l'obtenció de la distinció UNWTO.Quest, entre altres accions.

Hackató

En el marc de la cimera, el 8 d'abril al Palau de Congressos de Palma de 9 a 21 hores, Mallorca innovarà amb l'organització de la SDS Hackathon. Es tracta d’un esdeveniment presencial que reptarà professionals, investigadors i estudiants, amb interès i compromís amb la sostenibilitat o l'illa, a crear solucions innovadores per a problemes relacionats amb el sector turístic i amb els reptes plantejats sobre el control de l'aigua, la mobilitat i l'adaptació del sector alimentari.

Els equips participaran per un total de 15.000 € en premis.

La hackató és una trobada orientada a professionals, investigadors i estudiants amb interès i compromís amb la sostenibilitat, que volen posar a prova el seu talent aportant solucions per a diverses problemàtiques del turisme a Mallorca. D'aquesta manera, durant un dia, de 9 a 21 h, i de manera grupal, es treballarà per crear solucions a problemàtiques lligades als sectors del turisme i sostenibilitat.

La hackató és una oportunitat per a conèixer altres professionals mitjançant networking i treballar en un projecte compartint-ne el procés i aprofitant les noves eines i tecnologies digitals. Durant l'exercici, es motivaran les col•laboracions i s'impulsaran les idees mitjançant l'assessorament de mentors especialitzats en la temàtica, que estaran disponibles en tot moment per a encaminar els equips perquè arribin a un bon resultat, vetllant per la prevalença de l'esperit cooperatiu, innovador i creatiu.