Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les jornades del Fons Mallorquí ressalten la importància de la col.laboració entre municipis en la cooperació

Les jornades del Fons Mallorquí ressalten la importància de la col.laboració entre municipis en la cooperació

(05/05/2017)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado ha assistit a les jornades de formació de socis del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació sobre "Moviments migratoris a la Mediterrània. La gestió des de la institució municipal".

Les jornades que estan enfocades als socis del Fons per tal de sensibilitzar-los sobre els fenòmens migratoris actuals, aprofundir en les causes i les interdependències a l'àrea Mediterrània, a més de posar damunt la taula alguns dels objectius del desenvolupament sostenible.

Aquesta formació també ve incentivada per la demanda de més informació dels socis del Fons sobre l'acolliment i integració de les persones refugiades. El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència i també vicepresident del Fons Mallorquí, Jesús Jurado ha assistit a les jornades. "Al Consell de Mallorca apostem decididament per una cooperació municipalista. L'experiència de Mallorca amb Quios ens ha demostrat que és la millor manera perquè la solidaritat arribi a tots els agents implicats, tan refugiats com les entitats locals que afronten la problemàtica des de primera línia." 

Friz-Prguda, representant d'ACNUR-España ha encetat les intervencions amb una explicació de la situació dels refugiats, especialment a la zona mediterrània i ha donat exemples d'experiències d'administracions públiques sobre l'acolliment i integració dels refugiats que han hagut d'abandonar el seu país per causes diverses com la guerra, la fam, el canvi climàtic, entre altres situacions. 

Nikos Gamouras, representant d'ALDA (Associació Europea per la Democràcia Local) i Margalida Barceló, tècnica de cooperació per al desenvolupament de la Diputació de Barcelona han donat la seva visió i exposat la seva experiència sobre la cooperació entre autoritats locals per l'empoderament d'aquestes i la millora de la gestió municipal a les zones d'acolliment.

Els municipis que desenvolupin aquest tipus de cooperació hauran de fer un treball previ de sensibilització i comunicació amb els seus habitants per tal que entenguin i comprenguin que significa dur a terme projectes de cooperació conjuntament amb els municipis que actualment estan rebent la majoria de refugiats per la seva proximitat al conflicte. Concretament, es tracta d'ajudar en la gestió pública dels recursos per tal de poder assumir el creixement de la població a la qual han d'atendre i millorar la convivència de la població local i la refugiada. També s'ha incidit en l'enfocament cap a la cooperació técnica, que significa cedir, durant un temps, personal tècnic de la institució per tal de poder iniciar, desenvolupar o mantenir algun dels projectes.