Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Les Jornades de Patrimoni Immaterial arranquen amb espais que parlen de Vida Quotidiana

Les Jornades de Patrimoni Immaterial arranquen amb espais que parlen de Vida Quotidiana

(08/05/2017)

El projecte, que ha presentat avui la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, s’emmarca dins el Pla de Gestió de Patrimoni per als anys 2017-2019, un full de ruta en el qual té especial rellevància la feina entorn al Patrimoni Immaterial, sobretot des del punt de vista de divulgació. Aquest 2017 es duran a terme quatre jornades que abordaran diferents tipologies de patrimoni immaterial, la primera de les quals se celebrarà aquest divendres i dissabte, 12 i 13 de maig, entorn a espais de “Vida Quotidiana”.

El Centre Cultural la Misericòrdia i Can Balaguer acolliran aquest 12 i 13 de maig les primeres jornades de Patrimoni Immaterial dedicades a la “Vida Quotidiana”, que organitza el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell. I ho fa amb la intenció d’estudiar quina és la situació actual d’aquest patrimoni a partir dels edificis com a espais de vida quotidiana, els objectes que l’acompanyen i la distribució dels espais.

 

Coordinades per Muí Morey, els diferents experts convidats a les jornades abordaran aspectes relacionats amb les cases museu literàries com a espais de la memòria i es fixaran en casos concrets de restauració de cases amb història com la casa Amatller o el procés de recuperació de béns mobles per Can Balaguer. “La literatura, la imatge –pintura, fotografia- i el punt de vista dels llibres de viatge com a font d’informació també estaran presents”, explica Morey.

 

Aquesta és la primera proposta d’un programa més ampli que continuarà a final de juny –del 30 de juny a l’1 de juliol- amb unes jornades sobre “Memòria oral”, donant pas després al “Patrimoni Gastronòmic” -20 i 21 d’octubre- i se completarà, finalment, amb la segona edició de les Jornades Betlemístiques -15 i 16 de desembre-.

 

“Per a nosaltres és molt important que es creïn espais allà on poguem fer crònica de com estan aquestes diferents tipologies de patrimoni a Mallorca a dia d’avui”, explica la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “un espai de coneixement on es pugui debatre i posar en comú tot el que s’ha anat treballant i estudiant. Ens interessa que el patrimoni immaterial quedi arrelat dins la manera de fer feina de l’àrea de Patrimoni del Consell. Es tracta, a més, d’actuar ràpidament perquè el Patrimoni Immaterial és aquell que avui en dia és més feble, que està menys protegit i que, per tant, no podem perdre temps perquè ja s’ha perdut molta informació. Malgrat això, encara som a temps de salvaguardar i de difondre moltíssim material de gran importància per a la nostra cultura i història”.

 

El Patrimoni Immaterial està contemplat per la UNESCO des de l’any 2003 com a patrimoni que s’ha de salvaguardar. L’any 2011 es posa en marxa un Pla Nacional i diferents comunitats de l’Estat comencen a fer feina i esdevenen capdaventeres en un patrimoni que fa referència a les tradicions, les expressions orals, els rituals, actes festius, usos socials… “Pel que fa a Mallorca fins ara s’han fet actuacions molt puntuals però mai s’havia contemplat un Pla Director de Patrimoni Immaterial com el que s’ha posat en marxa ara des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. L'objectiu és que el patrimoni immaterial es pugui treballar d’una manera transversal dins totes les àrees”, afegeix Kika Coll.

 

Les activitats incloses dins les Jornades de Patrimoni Immaterial "Vida Quotidiana" són gratuïtes. Les places són limitades i els interessats s'han d'inscriure a patrimoni@conselldemallorca.net o al 971 219 818.