Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La tècnica de construcció amb pedra seca, declarada BIC immaterial pel ple del Consell

La tècnica de construcció amb pedra seca, declarada BIC immaterial pel ple del Consell

(08/06/2017)

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat la declaració com a bé d’interès cultural immaterial la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca. Aquesta declaració és una passa indispensable perquè prosperi el procés davant la UNESCO d’una candidatura internacional de la pedra en sec per formar part de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

“És un reconeixement a la feina feta fins a dia d’avui pels artesans i margers de la nostra illa, que forma part del patrimoni col·lectiu que tenim” explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “és una tècnica que té una importància cabdal en la configuració del nostre paisatge. Una tècnica respectuosa amb l’entorn i que aprofita els recursos naturals per anar transformant el paisatge i aconseguir un aprofitament major ja sigui a nivell agrícola o ramader. Estic segur que aquest nou impuls permetrà que sorgeixin noves iniciatives que vagin encaminades a donar suport a l’aprenentatge d’aquesta tècnica, a la seva promoció i a la divulgació dels aspectes constructius que s’utilitzen a Mallorca”.

 

L'informe dels tècnics de Patrimoni, sobre el qual se sustenta aquesta declaració com a BIC, fa un repàs als béns mobles vinculats a aquesta tècnica constructiva tradicional, com són les eines pròpies de l'ofici -martell gros, martell petit de punta i el de tall, la picassa, la manuella, el perpal, la civera, el tiràs...-, així com a la seva memòria històrica com a tècnica utilitzada a Mallorca des de temps prehistòrics per adequar coves i balmes per habitatges i aixoplucs de persones i animals. És en la construcció de les grans infraestructures viàries de la Serra de Tramuntana, iniciades a mitjan segle XIX i que s'estén fins a principi del segle XX, quan la tècnica de construcció de pedra en sec assoleix la màxima expressió i perfeccionament.

 

L'informe tècnic recull també la importància de la creació de l'escola taller de Margers, l'any 1986, per tal de garantir la pervivència de la tècnica, una escola assumida pel Consell de Mallorca l'any 1988. I la tasca desenvolupada des de llavors per la institució per promoure la formació d'especialistes de la construcció de pedra en sec, una actuació a la qual se sumaren altres ajuntaments i institucions públiques. A data de 16 de juny de 2016, l'informe xifra que a Mallorca hi ha 50 margers i mestres de paret seca en el registre d'artesans. 

 

Aquesta feina es complementa amb diferents iniciatives de protecció de conjunts patrimonials lligats a la pedra en sec a Mallorca i a la creació de la Ruta de Pedra en Sec, un itinerari senderista amb més de 300 kilòmetres de recorregut per la Serra de Tramuntana promogut pel Consell de Mallorca.

 

Tots aquests elements duen a la conclusió que en la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca concorren els valors que la UNESCO assenyala per merèixer la condició de patrimoni cultural immaterial, ja que la comunitat els considera part integrant i representativa del seu patrimoni cultural.