Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La programació del Teatre Principal fixa la mirada en la creativitat contemporània

La programació del Teatre Principal fixa la mirada en la creativitat contemporània

(13/12/2017)

La música, el teatre i la dansa estaran representades a 48 espectacles amb 80 funcions de gener a juliol de 2018.

El Teatre Principal de Palma ha presentat la nova programació corresponent al primer semestre de l’any 2018, que vendrà marcada per la XXXII Temporada d’Òpera i Ballet a més d’una extensa programació pròpia, que aposta per la qualitat i la creativitat contemporània, complementada per la col·laboració amb el XX Festival de Poesia de la Mediterrània, el XX Festival Internacional de Teresetes de Mallorca i el Festival Palma amb la Dansa.

 

La programació ha estat presentada per Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, i Carlos Forteza, director del Principal. Miralles ha destacat l’enorme activitat del Teatre, que al llarg del semestre acollirà 48 espectacles, repartits en 80 funcions a més de 16 actes institucionals i de programació externa.

 

Presència local a la 32 Temporada d’Òpera i Ballet

El vicepresident primer ha posat l’èmfasi en l’aposta del Teatre Principal pel talent local i ha posat com a exemple que el 43% dels papers solistes de la Temporada d’Òpera són cantants illencs. El vicepresident ha assegurat que “seguirem incentivant la mobilitat de les produccions pròpies i a hores d’ara ja tenim tancats una quinzena d’espais de Mallorca, de Barcelona (Teatre Nacional de Catalunya) i de València (Sala Rialto, de Teatres de la Generalitat) on es representaran les darreres produccions i coproduccions del Teatre Principal: Las Muchísimas, La classe, Les darreres paraules, La nit de Catalina Homar o Sentinel”.

 

Francesc Miralles ha anunciat que el pressupost del Teatre Principal per al 2018 serà de 5,4 milions d’euros, dels quals 2,1 es destinaran a programació artística.

 

Carlos Forteza s’ha centrat en la proposta artística de la nova programació. La Sala Petita seguirà el cicle de Concerts a la Petita, un cicle que encetarà la banda Highlands Project el 17 de gener i on presentarà el seu nou disc, Voiceover vol. 1. El cicle continuarà el 13 de febrer amb Lava Fizz, que estrenarà nou disc i el vídeo Young is Dead; i el 27 de març amb el concert de The Wheels, que presentarà el seu darrer treball discogràfic. En el context del Festival de Poesia de la Mediterrània, la Sala Petita acollirà els concerts de Clara Peya i Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach. Aquest duet presentarà el 10 d’abril el disc A solas, un recull de cançons amb l’objectiu comú de fer una recerca de la bellesa i la poesia intimista. La pianista Clara Peya, el 8 de maig, oferirà un concert acompanyada de la veu de la menorquina Anna Ferrer.

 

Teatre que delecta i que també inspira

En teatre, la Sala Petita ha reunit diverses propostes que “saben traslladar als escenaris els conflictes de la seva època i que ens parlen des d’allò contemporani, tant en forma com en contingut”, en paraules de Forteza. La primera d’aquestes propostes, el 18 de gener, és Penev, del dramaturg, director i intèrpret valencià Xavo Giménez. Aquesta obra pren al mític jugador de futbol del València de finals dels 80 per parlar d’aquesta ciutat en les darreres dècades i, en especial, del seu enfonsament moral.

 

La extinta poética serà un dels grans atractius d’aquesta programació. Els fundadors de la companyia andalusa La Zaranda, Eusebio Calonge i Paco de la Zaranda, treballen per primera vegada en quaranta anys amb una companyia diferent de la seva, Nueve de nueve, per fer un retrat cru i poètic alhora de la societat de consum. Serà el 23 de febrer.

 

El 5 de maig, arriba Y los huesos hablaron, de la companyia Sociedad Dr. Alonso, una obra que tracta l’excavació de fosses per trobar els ossos dels desapareguts i assassinats, una metàfora de excavar la veritat a través de les paraules.

 

Dins del Festival de Terestes, a mitjan maig, hi ha dues propostes de teatre per adults: Metamorfosis, de La panda de Yolanda; i el cabaret canalla Es-puto, d’El espejo negro.

 

Dansa i infantil

En dansa, a la Sala Petita acollirà OVNI, del Col·lectiu Big Bouncers, un reflexió sobre la possessió i el consumisme; i el programa doble de Galejar, de la companyia mallorquina Una i una; i 1,28 de l’eivissenca Raquel Klein, guanyadora de la recent edició d’Art Jove.

 

L’oferta per a públic familiar també té cabuda a la Sala Petita el 22 d’abril amb Safari, de la companyia La Baldufa, que s’endinsa en el drama del bulling a les aules, que trasllada a la sabana africana; la versió que Teatro del Buffo fa de La flauta màgica de Mozart dins el Festival de Teresetes; i els tallers de Mira Miró de la companyia de dansa Baal.

 

També a la Sala Petita, i dins el Festival de Poesia de la Mediterrània, el músic Joan Miquel Oliver (Antònia Font) i el poeta Sebastià Alzamora estrenaran Ni canten ni espanten, un recital poètic i musical.