Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Fundació Mallorca Turisme i Cultura Palma presenten el catàleg de l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca»

La Fundació Mallorca Turisme i Cultura Palma presenten el catàleg de l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca»

(16/12/2021)

El secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori, i el tinent de batle de l'Àrea de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, han presentant el catàleg de l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca», juntament amb la seva comissària, Francisca Lladó. Aquesta mostra, organitzada per la Fundació Mallorca Turisme amb la col·laboració de Palma Cultura, ja ha comptat amb prop de 6.000 visitants des del dia de la seva inauguració, el passat 14 de setembre.

En la presentació, Vallori ha destacat que amb aquest catàleg es dona més recorregut a l’exposició, es continua analitzant, homenatjant i mostrant al món l’obra de qui van «ser precursors del que és avui la nostra terra com a referent del turisme, difonent amb la seva obra el paradís que és Mallorca».

Així mateix, Vallori ha afegit que per al Consell de Mallorca aquest recull d’obres permet reforçar el producte de turisme cultural que ofereix l’illa als seus mercats. «La cultura és un dels productes turístics fonamentals de la nostra estratègia promocional. El perfil del turista cultural és, a més, especialment demandant d’un producte sostenible, respectuós amb les nostres tradicions i costums, i interessat per la nostra illa en qualsevol època de l’any».

Per la seva banda, Antoni Noguera ha volgut destacar que «aquesta exposició és una obra de referència per entendre els artistes que es van instal·lar a començaments del segle XX a Mallorca». A més, segons el tinent de batle de l’Ajuntament de Palma, «amb Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca, es mostra una perspectiva plural que permet analitzar i conèixer els dos costats de l’Atlàntic».

Segons ha informat la comissària de l’exposició, «això és el resultat d’una feina sumatòria que es duu a terme des de fa molts d’anys i que inclou també estudis recents sobre els viatges estètics». Així mateix, ha volgut posar en valor que tota aquesta tasca d’investigació «permet oferir no només la mirada des d’aquí, sinó també la perspectiva des de Llatinoamèrica».

L’exposició

Es tracta de prop d’un centenar d’obres de 23 col·leccions públiques i privades que es poden visitar fins al pròxim 23 de gener. L’exposició ens permet recordar que, durant les primeres dècades del segle XX, Mallorca es convertí en lloc de destinació per a nombrosos pintors procedents de Llatinoamèrica. El punt d’inflexió fou el taller parisenc d’Anglada Camarasa i l’arribada a París d’artistes com els argentins Tito Cittadini i Gregorio López Naguil, o el mexicà Roberto Montenegro. A partir de 1914, la majoria es va instal·lar al Port de Pollença i Deià, fugint de la Primera Guerra Mundial.

Aquest recull permet comprovar com, des d’un primer moment, els artistes se sentiren atrets per la llum i el color de Mallorca, sense oblidar el vertader motiu del viatge, que era el de cercar un art nacional, tema a partir del qual s’estructuren els sis apartats de l’exposició: Mite i identitat; Paisatges de l’ànima; Mallorca és un jardí; Paisatges hedonistes; Paisatges antròpics; i Les ruïnes.

La mostra inclou, a més, un espai dedicat a «La difusió internacional: cinema, art i turisme», en què assistirem a la internacionalització de la producció dels artistes llatinoamericans a Mallorca: l’«Exposició de pintura de Mallorca», a Buenos Aires, de 1928, i la realització de la pel·lícula «Mallorca: Isla de la calma», de Josep Maria Verger, de 1927, amb música original de Baltasar Samper.