Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Fundació Mallorca Literària incorpora el manuscrit "Oficis de carrer" al fons Blai Bonet gràcies a la cessió del Col·legi Bisbe Verger

La Fundació Mallorca Literària incorpora el manuscrit "Oficis de carrer" al fons Blai Bonet gràcies a la cessió del Col·legi Bisbe Verger

(24/07/2018)

El vicepresident Francesc Miralles i Josefa Maria Marí, directora del Col·legi Bisbe Verger han signat aquest matí el conveni de cessió a la Fundació Mallorca Literària del manuscrit “Oficis de carrer”, que Blai Bonet va escriure l’any 1985 perquè fos representada pels alumnes d’aquest centre. L’obra de teatre passa a formar part del fons del Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet que el Consell de Mallorca té a Santanyí, on es custodia el llegat del poeta.

Escrita damunt folis, només per una cara i en bolígraf de tinta blava. Així es presenta el manuscrit de l’obra de teatre “Oficis de carrer” que Blai Bonet va escriure als alumnes del Col·legi Bisbe Verger, a petició de Sor Francisca Sitges, religiosa franciscana i mestra tutora dels quintos del 77, que varen representar l’obra el 1985 en motiu de la festa de Fi de curs.

 

Trenta-dos anys després, l’any 2017, els mateixos alumnes la varen tornar a representar a proposta de la mestra Margalida Sitjar Roig, qui ha recuperat el manuscrit que ara passa a enriquir el llegat de Blai Bonet que custodia el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Literària.

 

“Són sis folis i mig de text i, al final, hi trobam la rúbrica de l’autor”, descriu el conveni de cessió que aquest matí han signat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i Josefa Maria Marí, directora del Col·legi Bisbe Verger. Un acte que ha comptat amb la presència del director insular de Cultura, Rafel M. Creus, la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, representants del Col·legi Bisbe Verger i de la família del poeta santanyiner.

 

El manuscrit conté també les rectificacions de l’autor i l’enumeració de les pàgines no és seguida, com si estàs feta en dos moments diferents. És una obra de petit format, integrada per un conjunt de folis manuscrits i numerats per part de l’autor, que constitueixen una expressió bellíssima de la paraula de Blai Bonet en la qual reivindica els coneixements dels oficis antics per part del jovent.

 

Per al vicepresident Francesc Miralles, també president de la Fundació Mallorca Literària, “és una molt bona notícia incorporar originals que posen en valor els llegats dels nostres escriptors per posar-los a l'abast dels investigadors i estudiosos. En aquest cas ens afegim des del Consell de Mallorca a la celebració del poble de Santanyí. Hem d’agrair la col·laboració del Col·legi Bisbe Verger, sense el qual no hauria estat possible tornar a representar aquesta obra de teatre així com enriquir el fons documental Blai Bonet, que gestionam des de la Fundació Mallorca Literària”.

 

Ara, el col·legi ha decidit cedir temporalment –per un període de 10 anys prorrogables- aquest manuscrit a la Fundació Mallorca Literària “perquè l’entitat en tengui cura, custodia i el faci accessible a investigadors i públic interessat”.

 

Margalida Sitjar destaca el fet “que el poble pugui gaudir d’aquesta obra, ubicada al carrer de Palma, 27 de Santanyí. La gent ha de veure el que feia en Blai, la manera com escrivia, aprofitant tots els racons, escrivint música si és necessari”.

 

La vinculació de la Fundació Mallorca Literària amb aquesta obra va començar l’any passat. L’obra “Oficis de Carrer” de Blai Bonet va ser reeditada l’any 2017 a iniciativa de la Fundació Sant Josep Obrer i la Fundació Mallorca Literària, coincidint amb els actes de recuperació del text i la nova representació escènica dirigida per Margalida Sitjar i Jeroni Guiem Obrador. Una edició on el text original –versió manuscrita i transcrita- va acompanyada de treballs d’estudi a càrrec dels especialistes Miquel Sbert i Joan Tomàs Martínez.