Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Fornal, Lluki Portas i Corcada Teatre estrenaran tres coproduccions entre setembre i desembre de 2016

La Fornal, Lluki Portas i Corcada Teatre estrenaran tres coproduccions entre setembre i desembre de 2016

(21/07/2016)

El Teatre Principal de Palma ha anunciat avui matí les tres noves coproduccions que es representaran a la Sala Petita durant el darrer quadrimestre de 2016. Es tracta de Guium o la ciutat adormida, una obra de Toni Lluís Reyes, presentada per La Fornal d’Espectacles; Ningú va als aniversaris a l’estiu, de Lluki Portas; i Matar el monstre, de Corcada Teatre.

El procés de selecció de les tres noves coproduccions del Teatre Principal es va obrir el passat 17 de juny i es van establir tres línies de feina diferents: una destinada al teatre de text, una altra als nous llenguatges escènics i la tercera destinada als espectacles per a públic familiar. En total, es van rebre 37 propostes, de les quals 12 corresponen a la línia de teatre de text, 15 als nous llenguatges i 10 a la de públic familiar.

 

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha agraït aquesta elevada participació i s'ha mostrat satisfet en aquesta línia de feina encetada a favor de coproduccions sostenibles econòmicamente i viables gràcies a una política de mobilitat entre espais de titularitat pública, dins i fora de Mallorca: "sempre hem dit que els projectes no poden néixer i morir en el Teatre Principal si volem que aquest sigui un veritable agent dinamitzador del món de les arts escèniques a la nostra illa". Miralles ha agraït la participació de representants dels teatre municipals de Mallorca en les diferents comissions avaluadores, dos dels quals han assistit avui a la presentació dels diferents projectes: Joan Matamalas, director artístic del Teatre d'Artà i Catalina Caldentey, cap de servei del departament de Cultura de l’Ajuntament de Calvià, juntament amb el director del Teatre Principal, Carlos Forteza i representants de les companyies escollides: la Fornal, Lluki Portas i Corcada Teatre.

 

Teatre de text

El projecte seleccionat en la línia 1, la de teatre de text, ha estat Guium o la ciutat adormida, original de Toni Lluís Reyes, presentat per La Fornal d’Espectacles. Es tracta d’una obra que reflexiona sobre la pèrdua del patrimoni històric i natural de les Illes en una trama amb aires de “thriller” que traurà a la llum l’antiga ciutat romana de Guium. Aquest muntatge serà interpretat per Eva Barceló, Enka Alonso i el mateix Toni Lluís Reyes, tots ells dirigits per Víctor Muñoz, coordinador artístic de la Sala Beckett de Barcelona.

 

La comissió avaluadora per valorar els 12 projectes presentats ha estat formada per Carlos Forteza, director del Teatre Principal; Mònica Pérez, adjunta a la direcció del Teatre Principal; Míriam Gómez, coordinadora artística del Centro Dramático Nacional; Salvador Bolta, director del Festival Tercera Setmana AVETID; i Catalina Caldentey, cap de servei del departament de Cultura de l’Ajuntament de Calvià i responsable dels espais escènics.

 

Nous llenguatges

En la línia 2, destinada a nous llenguatges escènics, l’espectacle seleccionat ha estat Ningú va als aniversaris a l’estiu, de Lluki Portas. Aquest espectacle, innovador i multidisciplinar, és un joc entre realitat i ficció, i que vol respondre a la pregunta de “per què feim el qué feim?”.

 

A més de l’equip directiu del Teatre Principal, la comissió avaluadora de la línia 2 ha estat integrada per Guillermo Arazo, director de programació de Las Naves de València; Joan Matamalas, director artístic del Teatre d’Artà; i Joan Taltavull, director del Festival Pedra Viva de Menorca.

 

Públic familiar

L’espectacle seleccionat a la línia 3, la del públic familiar, ha estat Matar el monstre (títol provisional), de Corcada Teatre, en el que serà la primera incursió d’aquesta companyia en l’àmbit del teatre familiar. Matar el monstre, interpretada per Maria Bauçà, Mercè Sancho de la Jordana i Albert Mèlich, parla, en un muntatge poètic i divertit, de les angoixes i pors que pateixen els més petits de la casa i, per extensió, parla també de les pors que patim tots, tant les domèstiques, les racionals i les irracionals.

 

En aquest cas, la comissió avaluadora ha estat formada per Eulàlia Ribera, directora de La Sala (Sabadell) i director del festival El més petit de tots; Pere Santandreu, director de l’Auditori de sa Màniga; i Jaume Gomila, president de sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears; a més de Carlos Forteza i Mònica Pérez.

 

Més reconeixements

Altres tres muntatges han comptat amb el reconeixement de les comissions avaluadores. Es tracta de He vist balenes, dins la línia de teatre de text; Crotch, dins la línia de nous llenguatges; i Mima & Katastrôfik, referent a la línia de públic familiar. Aquestes propostes comptaran amb el recolzament i l’ajut del Teatre Principal, que es traduirà en residències per assajos i en el compromís d’incorporar aquests muntatges a la programació del Teatre Principal.

 

He vist balenes, presentat per la companyia La Impaciència, és la història de tres personatges marcats per la violència en el País Basc i marcats, també, per una crisi en les seves creences polítiques i personals. Està basat en el còmic He visto ballenas del dibuixant basc Javier de Isusi. Aquesta obra va ser nominada a la millor obra del Festival Internacional del Còmic d’Angoulême (França, 2015) i a la millor obra espanyola del Saló Internacional del Còmic de Barcelona (2015).

 

Crotch, de Catalina Carrasco, és un espectacle molt físic que vol fer visibles les diferents formes d’identitat sexual presents, i a vegades amagades, en la nostra societat.

 

Mima & Katastrôfik, de la companyia Auments, és un espectacle de dansa-teatre concebut com a una segona part del celebrat muntatge Malasombra, creat a partir del guió i la proposta visual del dibuixant Max.