Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Diada de Mallorca, un espai per trobar-se, celebrar i reflexionar

La Diada de Mallorca, un espai per trobar-se, celebrar i reflexionar

(22/12/2018)

Autoritats del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Llucmajor han celebrat conjuntament la jornada l’inici dels actes de la Diada de Mallorca. S’ha iniciat el dia amb el pregó de festes de Malika Kathir, enguany dedicat a la interculturalitat i acabarà amb el concert d’Ocults i Suu. 

 

La filòloga, lingüista i mediadora cultural, Malika Kathir, ha volgut aprofitar el pregó per donar el seu punt de vista com a immigrant que va venir a Mallorca fa anys i com avui dia se sent seva la terra que la va acollir. Un discurs que va de la mà de la temàtica de la Diada de Mallorca d’enguany, enfocada a la interculturalitat. “La voluntat de les persones que som nouvingudes, és cuidar aquesta terra que ens ha acollit, estimar-la i protegir-la i conservar-la.” “I vull agrair a totes les persones que m’han acollit, sense preguntar-me d’on venia i que m’han ensenyat la seva cultura i la seva llengua”.

 

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha convidat a tot el poble mallorquí a participar en la Diada “que és un espai de trobada per celebrar, però també per reflexionar d’on venim i sobretot, cap a on volem anar”. 

 

Els actes d’avui, que engloben el pregó i el concert de la Diada, a més de nombroses activitats, han tingut lloc a Llucmajor. “Hem volgut fer una Diada descentralitzada de Palma, amb la participació de 13 municipis on a partir d’avui i fins dia 30 oferiran gairebé 60 activitats; perquè volem que tothom se senti part d’aquesta diada, que ho celebrem conjuntament tots els habitants de l’illa, vinguin d’on vinguin.” Ha explicat Jesús Jurado, conseller de Participació Ciutadana i Presidència.

 

La Diada de Mallorca, que se celebra el dia 31 de desembre, commemora la conquesta de Mallorca per part de Jaume I l’any 1229. És una de les festes més antigues d’Europa i, des del segle xii simbolitza i representa amb molta claredat el naixement del poble mallorquí actual. Des d’aleshores, ser mallorquins i mallorquines ha significat una identitat determinada i ser posseïdors d’uns trets característics ben concrets (llengua, cultura, religiositat, lleis, àmbit polític de pertinença, consciència de ciutadania, tradicions).

El 2018, la temàtica de la Diada de Mallorca és la interculturalitat, entesa com l’existència en el territori insular de diferents cultures esdevinguda a partir de l’arribada de gent d’arreu del món. Segons Jurado, la interculturalitat vol facilitar la integració de les persones nouvingudes, fomentar la convivència de la població i canalitzar el coneixement dels trets culturals propis del territori d’acollida. En total, s’oferiran 60 activitats entre els dies 22 i 31 de desembre.

Dia 29, a les 20 h, tendrà lloc l’acte institucional de la Diada de Mallorca amb el discurs del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, al Teatre Principal. I dia 31, a les 10.30 h, el Consell de Mallorca i la comitiva de batles i batlesses se sumaran a la Festa de l’Estendard a la Missa de la Seu, un acte que finalitzarà amb la «Colcada» a Cort.

 

 

Adjuntem els programes d’activitats.