Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La consellera Sandra Espeja explica els detalls de l’ampliació del dipòsit de cendres

La consellera Sandra Espeja explica els detalls de l’ampliació del dipòsit de cendres

(18/01/2018)

El Departament de Medi Ambient ha apostat per reduir el projecte inicial que permetrà allargar la vida útil del dipòsit en només 13,5 anys per evitar infraestructures sobredimensionades i adaptar-les a les directives europees que potencien la disminució de la incineració

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha explicat avui en roda de premsa els detalls de l’ampliació del dipòsit de cendres que està situat a les instal·lacions del Consell de Mallorca a Tirme. Una ampliació urgent, ja que la vida útil de l’actual dipòsit de seguretat acaba al maig d’enguany. En aquest moment, es troba al 96,4% de la seva capacitat.

                                                         

Les cendres, provinents de la incineració i de l’abatiment de gasos amb sals, són una conseqüència insalvable de la crema de residus. A més, les cendres en origen són tòxiques i, així com estableix el Pla Director Sectorial de Residus del 2006, s’han de cimentar i emmagatzemar en un dipòsit habilitat i que eviti qualsevol filtració. Per tant, l’existència del dipòsit de seguretat és obligatori. “No és una infraestructura que es construeix per seguir amb la dinàmica de cremar residus, sinó que és una resposta d’urgència i necessitat amb alta protecció ambiental a la conseqüència inevitable de la crema actual de residus”, ha puntualitzat la consellera.

 

En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que cada cent tones de rebuig produeixen quatre tones de cendres, que una vegada cimentades es converteixen en 12 tones.

 

Espeja ha explicat que el nou dipòsit de seguretat es situarà just devora de l’actual i tendrà una capacitat de 564.642 m3, el que suposa una vida útil de 13,5 anys.

 

Des del Departament de Medi Ambient es va rebutjar la proposta inicial de l’empresa concessionària Tirme, que plantejava construir la fase V i VI del dipòsit de cendres. Es va apostar pel projecte reduït, i que només inclou la fase V amb l’objectiu d’evitar infraestructures sobredimensionades i adaptades a les normatives europees destinades a la reducció de la incineració. “Seria il·lògic apostar per la reducció, la reutilització i el reciclatge i al mateix temps ampliar tant el depòsit de cendres, imaginant una tendència sempre creixen de la incineració fina a final de concessió”, ha dit Espeja.

 

Mentre es duen a terme les obres del nou dipòsit, s’ha autoritzat a pujar l’alçada de l’actual fins a 7,5 metres més, amb el compromís de no arribar a aquesta alçada si la nova infraestructura queda acabada abans. Aquesta és una decisió d’urgència per tal de donar cabuda de manera segura a les cendres que es generin duran les obres d’ampliació. La consellera de Medi Ambient, ha assegurat que “just estigui llest el nou dipòsit, es començarà a utilitzar i es deixarà de créixer cap a d’alt a l’actual”.

 

Les obres tenen un cost de 9,2 milions d’euros i la seva construcció es perllongarà duran un any.