Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La consellera de Territori destaca que s'estan «complint els objectius de l'estratègia del Paisatge»

La consellera de Territori destaca que s'estan «complint els objectius de l'estratègia del Paisatge»

(11/02/2022)

El Consell Rector de l'Observatori del Paisatge ha informat de la feina feta durant aquest darrer any.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías ha destacat al Consell Rector de l'Observatori del Paisatge que s'ha reunit aquest divendres, que «s'estan complint amb els objectius de l'estratègia del Paisatge». En aquest sentit, ha mostrat la seva satisfacció per la implicació dels departaments del Consell com la de la direcció insular en matèria de Patrimoni cultural, la direcció insular en matèria de turisme, la de medi ambient i la d'infraestructures i mobilitat.

Garcías ha assenyalat que des de diferents departaments s'han fet passes importants i ha agraït la implicació i la integració de les polítiques de paisatge com a un eix transversal a les actuacions del Consell de Mallorca. El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell ha assegurat que la modificació número 3 del PTI ha incorporat la component del paisatge dins la norma superior d'ordenació del territori, també s'ha implementat el que estableix el conveni Europeu del Paisatge. Vadell també ha assegurat que s'està treballant en la creació del fons d'arxiu digital d'imatges, i que els conceptes de paisatge s'ha incorporat als equipaments comercials tal com estableix el PECMA. El desenvolupament de la Llei Serra, i la incorporació de la Tramuntana com a Àrea d’Interès Paisatgístic són altres de les accions encaminades a la promoció i la difusió del paisatge.

Per la seva banda, entre les accions que el Departament de Medi Ambient dins de l'estratègia de paisatge de l'Observatori destaquen la rehabilitació del camí de Formentor, l'olivar de Raixa, la millora de la ruta de pedra en sec, i les actuacions fetes al refugi de Son Amer. Des del Departament de Cultura s'han desenvolupat diferents projectes com els dels Molins de Galatzó, la sínia d'Andratx que es du a terme actualment, o el que afecta el conjunt de Bellpuig. També s'ha remarcat que la feina que s'està fent en relació amb les delimitacions dels Ben d'Interès Cultural (BIC), el que contribueix a ordenar el paisatge i el patrimoni i la realització de l'exposició patrimoni immaterial amb la recollida memòria oral paisatge cultural agrari del Pla de Sant Jordi.

El departament de Carreteres fa feina perquè el futur pla sectorial pugui definir carreteres paisatgístiques i també per incorporar un programa específic d'integració del paisatge. Així com que els aparcaments dissuasius també tenguin com a criteri de disseny el paisatge. Així mateix, el Departament de Turisme ha posat l'èmfasi amb la posada en marxa de l'Observatori de Turisme Sostenible, el qual servirà per obtenir dades significatives també per polítiques de paisatge i ha afirmat que un dels objectius del departament és donar difusió nacional i internacional a totes les accions relacionades amb la natura i la sostenibilitat, com per exemple totes les activitats que es varen dur a terme amb motiu del desè aniversari de la serra de Tramuntana.