Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La consellera de Medi Ambient parla de la gestió de residus de Mallorca a Brusel•les

La consellera de Medi Ambient parla de la gestió de residus de Mallorca a Brusel•les

(11/04/2018)

La conferència s’ha celebrat en l’àmbit del projecte europeu Interreg-MED Blue Islands. En els 21 mostrejos que s’han duit a terme a les platges de Mallorca s’han recollit 95.000 residus, sobretot plàstics, microplàstics i llosques

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha participat avui de la “Conferència BlueIslands - Cap a una economia circular i turisme sostenible a les illes”, que ha tingut lloc al Parlament Europeu en l’àmbit del projecte europeu Interreg-MED Blue Islands.

 

Durant la seva intervenció, la consellera ha parlat de la gestió de residus que es duu a terme des del Departament de Medi Ambient i dels problemes als quals s’enfronta la institució, arrel de la pressió humana que sofreix l’illa. Així mateix, ha destacat la importància que té haver participat en el projecte Interreg-MED Blue Islands que ha permès recopilar un seguit de dades relacionades amb l’abandonament de residus a les platges. D’aquesta manera, s’han obtingut dades reals sobre aquesta problemàtica i es pot començar a treballar per dur a terme polítiques que ajudin a lluitar contra aquesta situació.

 

Cal recordar que dins l’àmbit d’aquest projecte s’han duit a terme diferents mostrejos a les platges de Torà a Calvià (freqüentada per turistes), es Caragol a Santanyí (freqüentada per residents) i sa Canova a Artà (més remota). Aquests espais varen ser elegits segons les directius marcades per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA) i que estableixen unes característiques concretes per dur a terme l’estudi.

 

Fins ara s’han duit a terme, amb la col·laboració d’Amics de la Terra, diferents mostrejos a l’arena d’aquestes platges, sempre al mateix punt geolocalitzat. Concretament, es delimitaven cent metres de línia de costa per treballar. Primer es recull i es fa un inventari de tots els residus que s’han trobat, fins i tot dels microplàstics (tots aquells de manco de 0,5 cm). A continuació, es trien cinc punts de la zona delimitada per recollir mostres d’arena segons el protocol establer per l’ICTA. Les mostres recollides s’han enviat a la Universitat Autònoma de Barcelona perquè siguin analitzades. Aquests mostrejos, amb la mateixa metodologia, s’estan duent a terme a les diferents illes que formen part del projecte (Roda, Creta, Mikonos, Sicilia, Cerdenya, Malta, Xipre, RBA i Mallorca) i s’aniran repetint a la mateixa zona durant els tres anys que dura el projecte.

 

En aquest sentit, després de 7 jornades de mostrejos a les tres platges seleccionades s’han recollit a Mallorca 95.000 items (cada residu trobat es contabilitza com a unitat),  sobretot plàstics, microplàstics i paper. Aquesta tendència es repeteix a totes les illes on s’estan duen a terme aquest mostrejos. De fet, el 78,2% dels residus recollits són plàstics i el 14,5% paper (majoritàriament llosques).

 

Una vegada finalitzades les tasques tècniques d’estudi, el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca posarà en marxa una campanya de sensibilització turística per fomentar el reciclatge.

 

Interreg-MED BlueIslands és un projecte en el qual hi participen illes de la zona mediterrània i a través del qual s’analitzarà com afecta l’estacionalitat turística a la generació de residus.

 

Al projecte Intereg-BlueIslands hi participen 13 entitats o institucions de set països diferents (Grècia, Croàcia, Itàlia, Malta, França, Bèlgica i Espanya), coordinats pel Ministeri d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre.

El pressupost total és de 2,7 milions d’euros, dels quals el Consell de Mallorca comptarà amb 210.118 euros, el 85% serà finançat per la Unió Europea i la resta per la institució insular.