Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La classe, #Comviure i Mira Miró, les tres coproduccions seleccionades pel Teatre Principal aquest 2017

La classe, #Comviure i Mira Miró, les tres coproduccions seleccionades pel Teatre Principal aquest 2017

(15/06/2017)

El Teatre Principal de Palma ha anunciat avui matí els tres projectes seleccionats que s’estrenaran dins el darrer quadrimestre de 2017 com a coproduccions. Es tracta de La classe, de Sergio Baos, dins la Línia 1, dedicada al teatre de text; #Comviure, de Diego Ingold, dins la Línia 2, destinada als nous llenguatges escènics; i de Mira Miró, presentat amb el títol provisional de Cosmos, de la companyia Baal Dansa, que ha estat seleccionat dins la Línia 3, destinada a públic familiar. Enguany el pressupost s'ha ampliat de 40.000 a 70.000 euros.

L’acte de presentació de les noves coproduccions ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, del director del Teatre Principal, Carlos Forteza i de representants de les companyies seleccionades.

 

El vicepresident Francesc Miralles ha valorat molt positivament la fórmula del procés de selecció de tres projectes de coproducció donada la transparència del tot el projecte. A més ha destacat que per aquesta edició s’ha ampliat el pressupost de 40.000 a 70.000 euros, una ampliació que “se’n deriva del bon balanç fet de la temporada passada i que ha demostrat el gran interès” que aquesta convocatòria ha tingut entre el sector teatral de Mallorca. Prova d’aquest interès és que enguany s’han presentat 40 propostes front a les 33 de 2016. Miralles ha explicat que amb aquesta línia de feina "perseguim compartir el risc amb les companyies, alhora que apostam per donar una mobilitat a aquestes produccions. El Teatre Principal ha d'esdevenir un agent dinamitzador i col·laborador amb els teatres municipals i aquesta línia de feina n'és un bon exemple. Les coproduccions de l'any passat es varen exhibir en una dotzena de teatres i espais escènics de Mallorca i també vàrem tenir oportunitat de sortir a València, així com participar a fires. Estam satisfets de l'experiència i per això hi tornam amb més força". 

 

Amb aquest procés, que l’actual direcció va iniciar la temporada passada, el Teatre Principal vol incentivar la nova creació teatral a Mallorca. La Sala Petita del Teatre Principal, on s’estrenaran la majoria dels projectes seleccionats, treballa sobre una línia de programació de llenguatges escènics innovadors, d’avantguarda, risc i llibertat creativa. En aquest sentit, aquest procés de selecció persegueix estimular i alentir les produccions escèniques de qualitat  i de concepció renovadora afavorint, sobretot, l’originalitat i el foment dels nous llenguatges dins la creació escènica mallorquina.

 

La classe, proposta de teatre de text 

En la línia 1, s’hi presentaren 12 propostes i el projecte elegit ha estat La classe, un text original de Sergio Baos. La comissió, que es reuní el passat 29 de maig, va estar formada per Carlos Forteza, director gerent del TP, Mònica Pérez, directora adjunta del TP, Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, Margarida Troguet, comissària escènica, i Tomeu Amengual, director gerent del Teatre de Manacor. La classe serà dirigida Joan M. Albinyana i interpretada per Rodo Gener i Óscar Muñoz. Serà representada a la Sala Petita els dies 9 i 10 de novembre i abans s’haurà pogut veure al Teatre de Manacor.

La classe planteja un viatge resseguint la vida de dos amics, dos adolescents companys de pupitre als qual anirem seguint pràcticament al llarg de tota la seva vida. Aquest plantejament, que podria semblar d’un realisme senzill, acaba conformant un espectacle amb trets del teatre contemporani anglès i de la tragèdia grega.

La classe és una obra que parla de molts de temes, tots ells presents en les nostres vides. Parla de l’amistat entre dos homes, amb els quals anam descobrint tot un seguit de secrets que els envolten, uns secrets que podrien ser de qualsevol de nosaltres. També parla de la maduresa personal, de les decisions que s’han de prendre a mesura que es creix i com aquestes decisions van conformant les nostres vides.

 

#Comviure, proposta de nous llenguatges escènics 

A la línia 2, la dels nous llenguatges escènics, rebé 20 propostes, i s’ha triat #Comviure. La comissió, que es reuní el 30 de maig, va estar formada, a més de la direcció del Teatre Principal, per Cristina Alonso, coordinadora artística de El Graner, Guillermo Arazo, director de Programació i Comunicació de Las Naves, i Carme Suárez, cap tècnic de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Alcúdia

Diego Ingold i Joan Fullana s’encarregaran de la dramatúrgia i la direcció de #Comviure, que es representarà entre el 20 i 24 de setembre, en el marc de Fira B!. Una de les grans novetats d’aquest muntatge és que no s’escenificarà a la Sala Petita del Teatre Principal, sinó a una casa particular, encara per determinar.

Comptarà amb la participació d’actor i actrius com Aina Frau, Joan Bibiloni, Maria Bauçà, Esther López, Sergio Baos, Clara Ingold i Tomeu Blanch

L’extensió del lloguer de vacances ha dificultat i molt la possibilitat d’accedir a un habitatge per a moltes persones i cada vegada és més freqüent compartir espai amb gent desconeguda. #Comviure és un muntatge inspirat en aquest problema i que genera situacions forçades, no cercades. Quan no hi ha alternativa, tothom cerca motivacions per no abandonar, tothom mira de trobar la pròpia pau.

#Comviure és un procés de creació col·lectiva a través de la improvisació. En un casa, grups de quinze espectadors presenciaran durant dotze minuts una peça teatral en una habitació. Les peces teatrals es succeiran cinc vegades de forma simultània. D’aquesta manera, l’espectador, peça a peça i habitació a habitació, anirà completant la història dels habitants de la casa.

 

Mira Miró, proposta per a públic familiar 

Finalment, dins la línia 3, la de públic familiar, amb 8 projectes presentats, s’ha optat per un projecte presentat amb el títol de Cosmos, però que finalment, es coneixerà com a Mira Miró, de la companyia Baal Dansa. La comissió es reuní el 25 de maig i va estar formada per Josep Policarpo, director del Centro Teatral Escalante de Valencia, Àngela Vallés, gerent del Teatre Principal de Maó i Pere Cortada, tècnic de cultura de l'Ajuntament de Capdepera, a més de la direcció del Teatre Principal                               

Mira Miró serà dirigit per Catalina Carrasco, i serà interpretada per la pròpia Carrasco, Gaspar Morey i Aina Pascual. S’estrenarà el 25 de novembre a la Sala Petita, i abans gaudirà d’una residència al Teatre de Capedera.

Es tracta d’un espectacle de dansa i tecnologia interactiva per als més petits que neix de l'univers de Joan Miró. Una selecció de la seva obra gràfica forma el marc en el qual es desenvolupa la peça. Els vius colors, les formes geomètriques i l'aparent “totipotència” de les “figures i personatges” estimulen la fantasia, deixant entreveure que tot és possible.

De forma màgica les pintures tornen vives i ens transporten a un univers imaginari que ens durà al cosmos: una aventura plena de descobriments i sorpreses.