Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La batedora DO-GA torna a Lloret després de dos mesos de restauració en el taller de Patrimoni

La batedora DO-GA torna a Lloret després de dos mesos de restauració en el taller de Patrimoni

(09/05/2017)

És la primera peça restaurada per Patrimoni del Consell de Mallorca dins una línia d’actuació nova que oferirà als ajuntaments la possibilitat de restaurar màquines i estris relacionats amb el passat industrial i agrícola de Mallorca. Aquest estiu de 2017 es preveu posar en marxa la convocatòria. Patrimoni posarà la mà d’obra i els ajuntaments subministraran els materials necessaris per dur-ne a terme la restauració.

Dos mesos ha passat la batedora DO-GA dins el taller de restauració del patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca, a Son Bonet. Allà fan feina deu operaris, que saben treballar tant la fusta com el metall, i han desmuntat totes les peces, han netejat, desinfectat i protegit la fusta i el metall, alhora que n’han substituït alguns fragments no recuperables. També han reposat les corretges de transmissió. Un projecte de restauració que ha dirigit i executat la Direcció Insular de Patrimoni conjuntament amb l’Ajuntament de Lloret, propietari de la batedora. Avui, la DO-GA ha tornat al seu lloc d’origen, el municipi de Lloret de Vistalegre.

 

Les DO-GA són un testimoni de la mecanització del camp: s’usaven tant per a cereals (blat, civada i ordi) com per a faves i llegums. També són un exemple de l’empremta dels creadors: en aquest cas, del llorità Domingo Fontirroig, inventor i fabricant de les batedores DO-GA, juntament amb el soci llucmajorer Gabriel Prohens. Les batedores DO-GA foren usades principalment a Mallorca, però també s’exportaren a diversos indrets de la Península (Catalunya, Lleó i Navarra, entre d’altres). Actualment, formen part de l’herència del patrimoni historicoindustrial illenc.

 

El procés de restauració d’aquesta batedora va més enllà d’un cas particular. Representa la posada en marxa d’una línia d’actuació nova pel que fa a la restauració del patrimoni historicoindustrial. «Fins ara, el taller de Patrimoni del Consell es destinava a la restauració, tant arquitectònica com de maquinària, de tot tipus de molins, sínies, tafones... adreçada tant a ajuntaments com a particulars», explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. A partir d'ara el Consell col·laborarà amb els ajuntaments també per restaurar màquines i estris relacionats amb el passat agrícola i industrial de Mallorca: batedores, segadores, sembradores, carros relacionats amb l’agricultura o el transport de queviures, entre d’altres. En paraules del vicepresident primer: «Donam resposta a les peticions que ens han arribat de municipis diferents, que volen recuperar peces del seu passat més recent, com és el cas d’Alaró i l’antic carro de la carn o el carro de traginar bocois de Sineu.»

 

Es tracta, per tant, d’una actuació nova dins la convocatòria de restauració del patrimoni historicoindustrial que fa molts d’anys que ofereix el Consell de Mallorca. Ara s’amplia cap a elements mobles nous del patrimoni agrícola i industrial. El funcionament serà el mateix: Patrimoni posa la mà d’obra i els ajuntaments subministren els materials necessaris per dur a terme la restauració. És el procés que s’ha seguit amb aquesta batedora DO-GA, que avui ha retornat a Lloret de Vistalegre en un acte presidit pel vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, en presència del batle de Lloret, Antoni Bennasar, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, la coordinadora de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Consell, Aina Serrano, i familiars del creador de les batedores DO-GA, així com veïnats del municipi coneixedors del seu funcionament.