Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’informe sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental conclou amb una valoració positiva

L’informe sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental conclou amb una valoració positiva

(30/03/2017)

Els resultats s’han presentat durant la Comissió de Seguiment de la Gestió de Residus que s’ha duit a terme avui, on també s’han marcat les línies d’actuació per 2017

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha presidit avui la Comissió de seguiment de la Gestió de Residus no Perillosos de Mallorca, que té com a objectiu donar informació detallada a la ciutadania de les diferents tasques que es duen a terme des de la Direcció Insular de Residus.

 

Un dels punts més destacats de l’orde del dia ha estat donar comte de l’informe sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental. Un informe que ha conclòs amb una valoració positiva, ja que no s’ha detectat, als diferents punts de mostreig, cap anàlisi per sobre dels límits legals establers.

 

També s’ha informat sobre la intenció de posar en marxa un visor per facilitar l’accés a les dades presents i històriques d’aquest programa de mesures i vigilància ambiental. La directora insular de Residus, Catalina Maria Canals, ha explicat que tot i que ara les dades ja són públiques, es vol crear una eina on s’expliquin de manera clara i accessible per a tota la ciutadania, millorant així la transparència.

 

Pel que fa a les dades de recollida selectiva, s’ha explicat que tot i que les dades s’han incrementat respecte a l’any anterior, cal reforçar la reducció dels impropis perquè la separació en origen no només sigui quantitativa sinó també qualitativa, tal com s’està reflectint a les noves línies estratègiques de les normatives europees.

 

Un altre punt del dia, ha estat explicar els dos projectes europeus que es duran a terme des del Departament de Medi Ambient, i que per primera vegada estan enfocats als residus. Per una banda, el Co-Creative Youth (Erasmus+) que promourà projectes cocreatius dins el sector del reciclatge, i per l’altre, el Blue Islands (Interreg-MED) que estudia l’impacte de l’estacionalitat en l’àmbit dels residus.

 

Finalment, la consellera Sandra Espeja ha exposat les previsions per a 2017 de la direcció insular entre les quals destaca la redacció del Pla Director Insular de Residus no Perillosos de Mallorca que s’espera pugui estar aprovat de manera inicial després de l’estiu. Una de les principals novetats que s’hi inclouran serà la implantació a tota l’illa de la recollida de la fracció orgànica.

 

A més, Espeja ha explicat que s’està acabant la vida útil de l’actual dipòsit de cendres, fet que es va agreujar amb la importació de residus. La seva ampliació ja es troba en tràmits administratius, “però tot i que el projecte inicial elaborat des de Tirme preveu dues fases, el Consell de Mallorca només n’autoritzarà una, ja que esperem aconseguir objectius de reducció, reutilització i reciclatge que minvin les tones d’incineració”, ha dit Sandra Espeja.

 

Un altre dels reptes per aquest any és dur a terme dues auditories completes a Tirme i Mac Insular per tenir una visió detallada i actualitzada del seu funcionament a tots els nivells.